Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 425 | Broj poruka: 1376

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Odbijanje hrane


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanny44

05.11.2013. 15:15

Poštovani, imam bebu od 4mj. koju dojim . Ali u zadnjih 3 tj. zbog izuzetnog nezadovoljstva, plakanja i neraspoloženosti shvatila sam da nikako se beba nemože nasisat i bit zadovoljna , pokušala sam je nadohranjivat ali mi odbija dudu, pokušala sam na žličicu voćne kašice, rižine pahuljice ali i to odbija, želi samo da ju dojim, a podoj traje koji minut.... i zato traži svakih sat i pol! A ja imam sve manje mlijeka, tj kako koji dan. Naša pedijatrica kaže da budem uporna sa flašicom , moja upornost traje 3tj. ali ništa, pokušala sam sa raznim zamjenskim mljekom pa sve do kravljeg mljeka ..... ali ništa ako i povuče ispljune sve van!!!! pokušala sam i sa raznim dudama ali ništa! Sada već 5 dana ima proljev.... Eto ja vas molim da mi date adekvatan odgovor jer se užasno brinem. Unaprijd hvala!!

Hana Hrpka, prof. psih.

15.11.2013. 12:15

Draga Mama,

prije svega Vam želim zahvaliti što ste se odlučili obratiti za savjet ovom forumu. Svakako Vas želim pohvaliti jer ste nam pisali i zatražili pomoć, što govori da ste brižna majka koja želi prebroditi ovu poteškoću što prije i što bezbolnije za svoje dijete.

Iz Vašeg upita sam dobila dojam da ste trenutno vrlo zabrinuti za svoju bebu, a uz to pomalo napeti i nestrpljivi. To je u redu i sve što trenutno osjećate je sasvim razumljivo i prirodno. Kao roditelj, normalno je da pokušavate zaštiti svoje dijete te da se brinete kada primijetite neke promjene u njegovom ponašanju. Koliko vidim, već ste se savjetovali s pedijatrom oko hranjenja Vašeg djeteta, no problem je i dalje prisutan. Stoga je sasvim razumljivo da se već pomalo osjećate napeto i nestrpljivo, a vjerojatno i nemoćno. Roditeljstvo pred nas stalno stavlja nove i izazovne situacije koje mogu dovesti do neugodnih osjećaja, no vjerujem kako uz trud i volju možete pobijediti ovu ´prepreku´ te se zajedno sa svojom bebicom ljepše osjećati.

Za početak bi Vas pokušala malo primiriti i opustiti činjenicom da se kod jako puno djece javljaju poteškoće s hranjenjem različitog tipa. Svako dijete ima različite navike hranjenja te se obično povremeno pojave problemi koji najčešće „kako dođu, tako i prođu“. Iz svega što ste naveli, čini mi se da je to samo prolazna faza Vašeg djeteta za koju vjerujem da ćete ju brzo prebroditi.

Ako sam dobro shvatila, uzrok djetetove razdražljivosti u posljednje vrijeme vidite u njegovom eventualnom osjećaju gladi. Kroz plač djeca ponekad iskazuju nezadovoljstvo koje može biti uzrokovano nedostatkom sna, početkom rasta zubića, probavnim smetnjama, usamljenosti bebe ili nekim drugim tegobama. Pitam se jeste li kod Vašeg djeteta prepoznali i neki od ovih problema. S obzirom da pedijatar u izravnom kontaktu s Vama i Vašim djetetom može bolje procijeniti djetetovo ponašanje, svakako bih Vam preporučila da slijedite njegove upute te u skladu s njima hranite dijete.

Čini mi se da Vas jako brine to što Vaša beba sisa samo par minuta i što traži sisanje u kraćim vremenskim periodima. Općenito, proces hranjenja je važan i dobro je dijete učiti navikama hranjenja od najmanjih nogu. S odrastanjem dijete mora naučiti da je osjećaj sitosti njegova odgovornost te da će osjećati nelagodu ukoliko ne jede redovito i pravilno. Čini mi se da je ovo djetetov trenutni ritam i da bi bilo dobro hraniti ga kad god to ono traži. S obzirom da kažete da Vam ponestaje mlijeka, čini mi se važnim privikavati dijete na druge oblike hranjenja. Možda Vam se sada tri tjedna pokušavanja uvođenja novog načina ishrane čini puno, ali moguće je da ova faza neće trajati još dugo. Zato je važno da ne odustajete. Vjerujem da Vam to sada nije lako te da možda više nemate toliko strpljenja kao na početku, ali imam osjećaj da se u Vama nalazi još puno snage i ljubavi koja će Vam pomoći da izdržite koliko je potrebno. Vidim da ste brižna majka koja će sve učiniti za svoju bebu, stoga vjerujem da ćete uspjeti izaći na kraj s ovom poteškoćom. Nakon toga ćete biti sretniji i Vi i Vaša bebica koja će postati sita i zadovoljna.

Mislim da je važno napomenuti kako dijete osjeća kako se njegova majka osjeća i to može utjecati na njegovo ponašanje. Ako ste Vi osjećate loše, uznemireni ste, pod stresom, nervozni ili zabrinuti i Vaša beba će to osjetiti. Ukoliko se Vi opustite i počnete se osjećati ugodno, Vaša beba će događaj hranjenja početi doživljavati kao opušten i ugodan. Stoga Vas potičem da pokušate ovoj poteškoći pristupiti što mirnije, pažljivo pristupate djetetu, pratite njegove potrebe, surađujete s pedijatrom i redovito ga posjećujte kako bi provjerili kako dijete napreduje. Pokušajte se što više opustiti i prihvatiti da je ovo samo prolazno razdoblje koje će vjerojatno uskoro proći. Uživajte u djetetovoj blizini dok ga hranite i u pogledu na to lijepo stvorenje. Osjećaj topline i sigurnosti će mu sigurno pomoći i u procesu hranjenja. Čini mi se važnim i da Vi ne zaboravljate na vlastito hranjenje, da ne preskačete obroke i da zdravo jedete. Ne smijemo zaboraviti da dijete neće jesti ako je mama gladna.

U nekim Domovima zdravlja postoje grupe za potporu dojenja. Te su grupe primarno usmjerene na potporu dojenju, ali u njima možete potražiti pomoć i za kasnije nedoumice oko prehrane djeteta. Možda možete provjeriti s pedijatrom postoji li takva grupa u Vašem mjestu stanovanja.

Ako imate dodatnih pitanja, možda bi bilo dobro da nazovete Telefončić - telefonsko savjetovalište u kojem tim stručnjaka (medicinske sestre, patronažne sestre, primalje, psihologinje…) pruža stručnu podrška i informacije iz područja ranog razvoja djece i suvremenog roditeljstva. Njihov broj telefona je 01/4850-555, a rade svaki dan od 7 do 22 sata. Također, njihovim stručnjacima se možete obratiti i putem e-maila info@telefoncic.hr. Korisne informacije o razvoju djece te savjete stručnjaka možete pronaći i na portalu RODA koji se nalazi na adresi www.roda.hr. Za sva pitanja vezana uz roditeljstvo možete se javiti i Hrabrom telefonu za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 8 do 20 sati.

Nadam se da će Vam nešto od navedenoga koristiti i pomoći u rješavanju nastalog problema. U slučaju nedoumica ili dodatnih pitanja svakako nam se možete ponovno obratiti i ovim putem. Želim Vam uspješan razvoj Vaše bebe i puno sreće u nastavku Vašeg roditeljstva.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka.

Charlie15

07.03.2019. 10:55

Poštovana doktorice,
ukratko ću vam predočiti naš problem. Naš sinčić od 2g. već 4dan odbija jesti. Prošli tjedan je preležao gripu i sada je veseo, pričljiv i onakav kakav treba jedan dvogodišnjak biti osim kada je u pitanju hranjenje. On inače ne jede sam nego ga mi hranimo a donedavno sam mu hranu miksala da bi pojeo - voće pogotovo neće jesi komadiće recimo banane, jabuke itd. Osim toga u zadnje vrijeme jede uz crtić na tabletu...pokušavamo navečer (jer nam je to jedini obrok svih skupa za stolom) jesti svi skupa ali ni to nema nekog učinka. Ono što pojede skoro uvijek i sam sa žlicom je palenta sa sirom i jogurtom i griz. Nismo još išli doktoru jer nekako svi govore faza je i proći će a nama nije svejedno. Čitam Jespera Julla i uvidjela sam neke pogreške koje sam radila - npr da nisam bila ustrajnija da jede sam, nego sam išla za krilaticom - izbirljiv je neka pojede bilo kako nego nikako.
ako ikako možete pomoći hvala,

Hana Hrpka, prof. psih.

11.03.2019. 22:40

Draga mama,
hvala Vam na javljanju i ukazivanju povjerenja. Prema Vašem korisničkom imenu i sadržaju upita imam dojam da ste mi se javili s istim pitanjem u prethodnoj temi. Svoj odgovor sam poslala tamo pa ga možete pročitati. Ako kojim slučajem to niste bili Vi, svakako Vas potičem da mi se ponovno javite.
Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.