Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Mokrenje po danu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mia0206

27.03.2024. 23:25

Poštovanje, molim Vas savjet, pomoć. Imam djevojčicu kojoj će sada 4godine i 5mjeseci, pelena smo se ostavili prošlo ljeto, dugo je trajalo, bilo je navijanja i pljeskanja i ohrabrenja, i eto nekako smo uspjeli krenula je na wc samostalno i bili smo sretni, međutim već neko vrijeme se popiški na dnevnoj bazi u gačice. Noć je dobra zna se dogoditi nezgoda ali to cak i predvidim ako popije previse pred spavanje i ne odemo na wc u trenutku kad idemo u krevet nego nesto prije, malo pobjegne u snu ( jako jako rijetko) Ali po danu kada se igra, redovito popiški gačice, npr dogodi se 3 dana da uredno ide na wc po danu i nikako se ne popiški, ponadamo se da je problem riješen, a onda sljedećih 5 dana po 2 puta dnevno bude mokra i ne stvara joj nelagodu što je mokra.Sa stolicom nikada nismo imali problema, od kad smo ostavili pelene uredno ide na wc redovito i nikad joj se nije dogodilo da joj pobjegne.Da napomenem da je dobila bracu (10mj 2022.) Većina iz okoline kaže nije to ništa, to se dešava, samo je faza, proći će… ali ja se jako brinem da li trebam nešto poduzeti i/ili se nekome obratiti. Ispricavam se na podužoj poruci, i hvala Vam unaprijed.

Hana Hrpka, prof. psih.

02.04.2024. 22:40

Draga mama,

na početku Vam zahvaljujem što ste podijelili Vaše brige sa mnom i na taj mi način iskazali svoje povjerenje. Iz Vašeg upita dobivam dojam da ste brižna i angažirana majka kojoj je stalo do njezinog djeteta i koja aktivno prati njegov razvoj, zbog čega bih Vas voljela pohvaliti.

U svom upitu opisujete izazov s kojim se suočavate sa svojom četverogodišnjom kćeri koja je prošlog ljeta prestala koristiti pelene. Ako sam dobro shvatila, primijetili ste da se u posljednje vrijeme često pomokri u donje rublje tijekom dana, uglavnom kada se igra. Napisali ste kako Vam u okolini govore kako se radi o razvojno uobičajenoj pojavi, ali sam dobila dojam da Vas ova situacija zabrinjava te se pitate što možete učiniti.

Prije svega, želim Vam reći kako je prirodno da se osjećate zabrinuto, uplašeno ili bespomoćno jer su se dogodile promjene koje su Vam strane. Htjela bih da znate kako mi se često javljaju roditelji u situacijama kada nisu sigurni je li razvoj njhovog djeteta uredan te tada znaju opisivati slične +osjećaje. Iz tog bih razloga voljela naglasiti kako u tim brigama i osjećajima niste sami.

Djeca se uglavnom odvajaju od pelene u razdoblju kada imaju između dvije i tri godine. Međutim, svako je dijete drugačije i razlikuje se u količini vremena koje mu je potrebno da nauči odlaziti obavljati nuždu na wc. U tom periodu, nezgode koje se događaju i koje i sami opisujete su u potpunosti prirodne jer je djetetu potrebno određeno vrijeme kako bi naučilo prepoznati osjećaj kad treba obaviti nuždu. S obzirom na to da je dijete do tog trenutka koristilo pelenu i nije se trebalo brinuti o tome kad treba ići na wc, a kada ne, ono u početku ne zna prepoznati osjećaj da treba obaviti nuždu. Također, djeci je potrebno različito vrijeme da se naviknu na taj osjećaj i povežu ga s odlaskom na wc. Voljela bih čuti više o tome kako je izgledao proces odvikavanja od pelena kod Vaše kćeri. Isto tako, pitam se jesu li se ove nezgode događale od samog početka odvikavanja od pelena ili je postojalo razdoblje u kojem Vaša kći nije vršila nuždu u donje rublje. U slučaju da su se nezgode počele tek nedavno pojavljivati, pitam se je li se dogodila neka promjena u živote Vaše kćeri u tom razdoblju, i ako da, povezujete li to s nečime.

Ako sam dobro shvatila, nezgode se najčešće događaju u situacijama kad se Vaša kći igra. Postoji mogućnost da joj je u tim situacijama pažnja zaokupljena nečim drugim i da tada ne obraća pažnju na to treba li na wc te samim time ne prepoznaje osjećaj da treba obaviti nuždu. Ako je slučaj da se nezgode najčešće događaju dok se igra, potičem Vas da ju za početak češće tijekom igre upitati treba li na wc ili da ju čak odvedete na wc. Na taj će način djevojčica lakše povezati da ponekad mora prekinuti igru kako bi otišla na wc. Pitam se kako Vam to zvuči.

Napisali ste i kako ste koristili ohrabrenja u fazi dok ste ju odvikavali od pelena. Pitam se kako sada reagirate u situacijama kada se pomokri u donje rublje. Ponekad, u situacijama kada dijete uspostavi naviku obavljanja nužde na wc-u, roditelji mogu zaboraviti nagraditi ili pohvaliti poželjna ponašanja. U slučaju da ste prestali koristiti ohrabrenja, voljela bih Vas potaknuti da ih ne zaboravite koristiti, naročito u situacijama kad Vaša kći ode na wc usred igre. Uz ohrabrenja, poželjno je uključiti i pohvale te nagrade kad djevojčica prepozna da treba obaviti nuždu i usred igre uspješno to i obavi na wc-u. S druge strane, vjerujem kako se, u situacijama kada se Vaša kći ipak pomokri u donje rublje, kod Vas mogu javiti različite neugodne emocije poput bespomoćnosti, frustracije i nemoći. Iz tog je razloga važno da u tim situacijama pokušate reagirati smireno, ne posvećujući previše pažnje tome. Kad se tijekom igre dogodi nezgoda, djevojčicu možete smireno presvući i usmjeriti ju na wc. U slučaju da roditelji reagiraju burno, proces prilagodbe bi mogao biti duži i neugodniji za dijete. Zanima me kako Vam se čini sve što sam do sad napisala i biste li mogli ovo primijeniti na svoju situaciju.

Napomenuli ste kako je Vaša kći nedavno dobila brata, a imate dojam kako je i to moglo utjecati na ovu situaciju. Dolazak novog člana obitelji predstavlja veliku promjenu za sve članove obitelji, naročito za dijete pri čemu se ono može osjećati ljubomorno ili izostavljeno. Djeca mogu reagirati na različite načine kada dožive velike promjene u svojoj rutini ili osjete da se dinamika odnosa unutar obitelji mijenja. Ponekad djeca tada na različite načine pokušavaju pridobiti pažnju koju su do tada dobivala, a koja se sada smanjila zbog pažnje usmjerene na prinovu. Zanima me mislite li da bi to mogao biti slučaj i u Vašoj situaciji. U slučaju da Vaša kći privlači pažnju na taj način važno je da to ponašanje ne nagrađujete poklanjanjem pažnje u slučaju “nezgode”. Iz tog je razloga važno, u slučajevima nezgoda, reagirati smireno i ne poklanjati previše pažnje tim situacijama, već presvući djevojčicu i vratiti se prijašnjim aktivnostima. Također, korisno može biti pripremiti kćer na sve promjene koje će se dogoditi u njenoj dotadašnjoj rutini te joj kontinuirano pokazivati kako je i ona i dalje važna. To možete učiniti na način da uključite kćer u aktivnosti koje su vezane za brigu oko brata, ali i da ne zaboravite izdvajati vrijeme koje će biti isključivo za Vas i Vašu kćer. Pitam se kako Vam to zvuči i kako izgleda Vaša svakodnevna rutina.

Konačno, napisali ste kako se brinete trebate li se nekome obratiti u ovoj situaciji. O ovoj temi mogli biste porazgovarati sa svojim pedijatrom. S obzirom na to da liječnik poznaje djevojčicu mogao bi pružiti neke dodatne uvide ili savjete prilagođene Vašoj situaciji. Pitam se kakav odnos imate sa svojim pedijatrom i biste li mu se mogli obratiti u vezi ove teme.

Iz Vašeg upita sam dojma da ste brižna i predana majka koja se brine za dobrobit svoje kćeri što smatram pohvalnim. Pozivam Vas da mi se ponovno javite ako budete imali neka druga pitanja i brige vezane za roditeljsku ulogu ili dobrobit Vašeg djeteta. Također, možete se javiti i na savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broju 0800 0800 koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Želim Vam puno strpljenja i snage u nošenju s ovom situacijom.

Puno toplih pozdrava šalje Vam,

Hana Hrpka, prof.