Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


molim vas pomoc kod destruktivnog i agresivnog djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

željka

12.05.2009. 16:42

majka sam djetetaod nepune dvije godine koji pokazuje izrazite oblike destruktivnosti i autoagresije i agresije. Ijako je izuzetno napredan u motorici, sada je poceo pokazivati i jako napreovanje u govoru, ponavljanju pjesmica sa vjerodostojnom melodijom (rijeci su mu jos izmjesane s njegovim jezikom i onim koji mi koristimo), zna brojati do pet sa prepoznavanjem da su tri prstica a ne jedan ili neki drugi broj.
Ali istovremeno jako je agresivan prema drugima i sebi. Najvise nastradaju djeca koja ga se boje, i za njega nema kazne ili neke druge mjere koje bi on uvazio kao ne i to se nesmije.Jako je umiljat ali i tada zna nekontrolirano izbaciti neki oblik agresije (npr gladi mepo kosi i onda me nicim izazvan pocupa).
Molim vas za pomoc kako da se postavim prema takvom djetetu i ja i tete u vrticu?!

Hana Hrpka, prof.

30.06.2009. 11:42

Poštovana,
hvala Vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu. Vjerujem da želite naći način da shvatite djetetovo ponašanje, ali i da nađete adekvatan način za sprječavanje agresivnih ispada.
Drago mi je što je Vaše dijete napredno u motorici, komunikaciji i pamćenju, ali navodite i Vašu zabrinutost sa agresivnim ispadima prema drugima i njemu samom. Bitno je da znate da agresivnost nije osjećaj, ljutnja je osjećaj, a agresivnost jedan neprikladan način da se ta ljutnja iskaže. Često dijete ne zna na koji način da iskaže taj osjećaj koji inače nosi veliku dozu energije pa se dogodi da dijete ima agresivne ispade zbog kojih se roditelji zabrinu. Također dijete koje je malo, kao Vaše, vjerojatno niti nije svjesno što osjeća i zašto se tako osjeća, a svoju uznemirenost i nezadovoljstvo izražava agresijom.
Dijete konstantno promatra što roditelj radi i govori te usvaja takva ponašanja. Bitno je da Vi svojim ponašanjem ukazujete na primjereno ponašanje i nošenje sa stresom i svakodnevnim problemima. Kažete da ne postoje kazne prema Vašem sinu koje bi mu pokazale da to ne smije raditi. Na koji način postupate vi i drugi članovi obitelji (djetetov otac ili druge ključne osobe koje su u njegovoj okolini) kada uočite agresivan ispad? O kakvim kaznama je riječ?
Naime, djecu mlađu od tri godine nema smisla kažnjavati jer mala djeca ne razlikuju uzrok i posljedicu, oni ne rade štetu namjerno već samo istražuju okolinu te još nemaju kognitivne sposobnosti da razlikuju dobro od lošeg. Ono ponašanje koje Vi primjećujete i možda Vam se doima kao namjerno, zločesto, vjerojatno je djetetov način izražavanja nekih osjećaja ili pokušaji da zadovolji neke svoje potrebe (za nježnošću, ljubavlju, pažnjom u bilo kojem obliku...). Djecu između 3 i 11 godina se mogu kazniti gubitkom privilegija.
Ukoliko primijetite agresivan ispad pokušajte utjecati na dijete svojom smirenošću,i udaljavanjem sina od osobe prema kojoj ima takav ispad kako bi zaštitili tu osobu ali i samog sina od eventualne ozljede. Fizičko kažnjavanje nemojte prakticirati, jer ga time učite da je agresivnost opravdana. Osjećaje pokazujte, puno razgovarajte sa djetetom, upozorite ga na neprikladno ponašanje, ali nikada nemojte izostaviti ljubav, nježnost kao i pohvalu za ono što promjeni u svom ponašanju na bolje. I inače su pohvale (nagrade) puno učinkovitije od kazni. U kući pokušajte održati što više ugodnu i toplu atmosferu, rješavajte probleme otvoreno i iskreno bez previše vike i stresa. Probajte primjetiti da li možete uočiti neki obrazac kada se Vaše dijete agresivno ponaša.
Tetama u vrtiću je malo teže pošto imaju odgovornost brinuti se o više djece, ali redovito razgovarajte sa njima i uputite ih na svaku promjenu u njegovu ponašanju.
Također, ukoliko ste primijetili da takvi agresivni ispadi traju već neko duže vrijeme i takvo ponašanje procjenjujete kao štetno za njega i njegovu okolinu, potrebno je da dijete odvedete kod stručnjaka mentalnog zdravlja (psihologa). Ukoliko živite u Zagrebu dijete možete odvesti u Kliniku za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici. Broj telefona na kojem možete dobiti više informacija o tome je 01/ 4600-111. Također se možete obratiti u Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba koja je smještena u Gajnicama u Argentinskoj ulici. Broj telefona je 01 3457 518.

Sretno
Hana Hrpka, prof.