Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


psiholoski razvoj djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

viciousvlatka

29.04.2011. 00:42

postovani,
majka sam djevojcice od 7 godina koja je vesela, zaigrana, nasmijana i vedra. do sada nisam primjetila da ima ikakvih prioblema ni u skoli, ni sa prijateljima, ni sa nama roditeljima, opcenito je veselo i drago dijete. ide u prvi razred i uglavnom ima sve petice i voli skolu. moja zabrinutost je u tome sto od kako je moj otac umro (prije 4 godine) moja mama (karlina baka) zivi s nama. naravno moje poimanje odgoja i njeno su sasvim drugaciji i dolazi do svadja jer mi konstantno proturjeci oko nekih osnovnih odluka ili situacija. tada se desi i da tenzije narastu i da se izmjene ruzne rijeci izmejdu mene i moje mame jer je poprilicno tesko imati konstantne prigovore i kritike na nacin mog odgoja. Moja curica sve to cuje, vidi i kad razgoivaramo mi kaze kako je tuzna jer se baka i ja ne volimo.. Ne mogu trenutno rijesiti situaciju i odvojeno zivjeti, jer mama nema kuda. Naravno uz to jos onda dolaze i problemi izmedju mene i moga supruga koji nisu cesti i zapravo su manje vise isti kao i u svih brakova koje ja znam ili susrecem, nista veliko ili ozbiljno, no stalno su konstantno pod povecalom kod moje mame koja onda o tome govori pred mojim djetetom... Ne bi voljela da se desi ikakva trauma kod djeteta. Pitam vas za savjet, trebam li mozda otici kod djecjeg psihologa ili jednostavno objasniti da je katkad kod odraslih zamrsen odnos zbog okolnosti u kojima se nadjemo. Sto predlazete? Puno hvala unaprijed na savjetu.

Hana Hrpka, prof. psih.

02.05.2011. 19:45

Poštovana,

Prije svega Vam se želim zahvaliti na javljanju. Ako sam Vas dobro razumjela, zadovoljni ste trenutnim razvojem i uspjesima Vaše kćeri, ali se bojite mogućih posljedica na nju zbog Vašeg pomalo problematičnog odnosa s majkom. Problem bih radi većeg razumijevanja razdijelila na dva dijela - Vaš odnos s Vašom majkom i Vaš odnos s Karlom.
Što se tiče odnosa s majkom, čini mi se da Vam ovakva situacija stvara poteškoće i sigurna sam da Vam nije lagano funkcionirati pod takvim pritiskom ni kao kćerka svojoj majci, ni kao majka svome djetetu. S obzirom na manjak informacija, ne znam jeste li već pokušavali otvoreno i smireno razgovarati sa svojom majkom o stvarima koje Vam smetaju i koje Vam ne odgovaraju u Vašem odnosu, ali bih Vam to u svakom slučaju preporučila. Treba imati na umu da rješenja ovakvih situacija ne nastaju nakon jednog razgovora, nego nakon dugotrajnijeg rada i uspostavljanja kompromisa s obje strane.
S obzirom na sve što ste mi napisali, čini mi se da je Vaš odnos s Karlom otvoren i prisan što je posebno bitno kod ovakvih situacija. Također želim reći kako je pozitivno da se brinete o utjecaju situacije na dijete i da želite pružiti djetetu što sretniju okolinu. Budući da je tako, smatram da nema potrebe za odlaskom dječjem psihologu, ali Vas ohrabljujem u ideji o objašnjavanju odnosa odraslih osoba i općenito otvorenog razgovora s djevojčicom. To podrazumijeva i otvoreni razgovor o Vašim i njenim osjećajima u vezi trenutne situacije na način da je primjeren njezinoj dobi. Posebno je važno da ni u jednom trenutku ne ocrnjujete svoju majku jer djeca imaju i razvijaju poseban odnos sa svojim bakama i dobro je da zadržavaju relativno idealističku sliku o njima. To ne znači da trebate sebe okriviti za trenutnu situaciju; samo možete naglasiti generacijski jaz između Vaše majke i Vas, ali i djevojčice, koji ne mora utjecati na njen odnos s Vama, niti s bakom. Govoreći o Vašem odnosu s mužem, ne činite mi se posebno zabrinuti oko toga pa i te osjećaje možete prenijeti svojoj kćerki u razgovoru. Jako je bitna emocionalna potpora i ljubav koju dajete djetetu u ovakvim situacijama i da budete svjesni da ste vi modeli ponašanja koje dijete usvaja. Kada Vam se čini da nešto ne funkcionira dobro, pokušajte joj objasniti zašto se to događa i provjerite što to njoj predstavlja - kao u ovom slučaju. Na taj način pomažete Vašem djetetu i osiguravate joj zdraviju i sigurniju okolinu.
Uz sve to, ako imate dodatnih pitanja vezanih uz odgoj možete i nazvati besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili se javiti putem chat-a na www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Želim Vam puno sreće i još jednom Vam se zahvaljujem na javljanju.

Srdačan pozdrav!

Hana Hrpka, prof.