Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 425 | Broj poruka: 1376

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Nemirno spavanje djeteta od 4g


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kika27

24.01.2017. 12:45

Poštovani, kao prvo pozdrav.
Dakle, imam sina od uskoro 4 i pol godine koji jako nemirno spava. Pritom mislim na česta buđenja, svake noći se po x puta probudi (cesto i počne plakat, pa se to zna ponavljat nekad i svakih sat vremena i sl). Uz to, ima jako izražene snove, on i priča i plače i sjedi u snu, svašta. Ali najviše od svega me muči to često buđenje i tako je od malena, tj otkad je bio beba. Bili smo na i snimanju mozga jednom (dok je bio beba još jer je znao jako plakat u snu i ne bi ga mogli smirit) - rečeno je da je sve ok. Recite mi šta biste vi predložili dalje? Da li je moguće da će to samo proći kako raste? Zaista ne znam sta bi ga mogli toliko mučit, inače je zdravo dijete i ja osobno ne mogu skužit razlog tavog (ne)spavanja. Dobila sam preporuku i za melatonin ali nisam ni sama sigurna da li je to pametno. Molim vas za vase misljenje/savjet. Unaprijed hvala

Hana Hrpka, prof. psih.

27.01.2017. 17:45

Draga mama,
prvenstveno bih Vam željela zahvaliti jer ste se odlučili javiti. Činite mi se kao brižna majka i drago mi je da ste otvoreni za mišljenje stručnjaka u situacijama kada ne znate kako postupiti. Nadam se da će Vam moj odgovor pomoći oko dilema u vezi teškoća u spavanju kod Vašeg sina.
Ako sam Vas dobro shvatila, Vaš sin od 4 i pol godine ima problema zbog nemirnog spavanja. Kažete da se tijekom noći često budi, ponekad i uz plač i nemirne snove koji uključuju pričanje i plakanje. Činite mi se zabrinuto i bespomoćno zbog navedene situacije jer ne možete utvrditi uzrok. Prema informacijama koje ste mi napisali, ne mogu zaključiti koji je uzrok djetetova nemirnog spavanja, jer je za takve procjene korisno biti u izravnom susretu s djetetom. U nastavku ću Vam ponuditi nekoliko mogućih objašnjenja i načina rješavanja situacije.

Tijekom razvoja često se kod djece javljaju noćni strahovi i noćne more zbog kojih se bude uplašena i uplakana. Oni su vrlo često vezani za neki događaj ili stresnu situaciju koja se djetetu dogodila tijekom dana, a mogu se javiti i zbog premorenosti. U dobi u kojoj se nalazi Vaše dijete njihovo javljanje je uobičajeno. Ono što Vi kao roditelj u takvim situacijama možete učiniti je što prije doći do djeteta i pokušati ga umiriti. Jednostavan zagrljaj i rečenica poput „Mama/tata je ovdje. Sve je u redu, siguran si!“ često pomaže da se dijete brže smiri, osjeti sigurnost roditeljske blizine i nastavi sa spavanjem.
Ono što je još moguće napraviti je upitati dijete što je sanjalo ili čega ga je strah ako je budno. Djeca u dobi u kojoj se nalazi Vaš sin znaju navoditi da se boje sjena predmeta u sobi koje po noći izgledaju veliko, poput zavjesa, ormara, nepospremljenih igračaka i slično. Ako Vaš sin navede neki predmet iz sobe te ako Vam je to praktično i moguće, možete ga ukloniti iz nje do jutra, kako bi ga smirili. Nije rijetkost da djeca ne znaju imenovati ono čega se boje ili reći ono što su sanjala te u takvim situacijama nije poželjno forsirati dijete da se sjeti onog što ga muči. Osim navedenih strahova, kod djece su u toj dobi učestali strahovi od mraka, lopova, čudovišta i sličnog. Još jedan način koji bi mogao pomoći umiriti Vaše dijete prije spavanja je korištenje „spreja“ protiv čudovišta, igračke koja ga može čuvati, atraktivne noćne lampe koja Vašem djetetu uvijek može biti pri ruci, kako bi u takvim situacijama imao veći osjećaj kontrole
Rekli ste i da se ponekad događa da sjedi u snu. Ni takve situacije nisu rijetkost u razvojnoj fazi u kojoj je Vaš sin. U takvim situacijama najbolje je da ga ne budite kako ga ne biste dodatno prestrašili. Ako primijetite da dijete i dalje spava možete ga zagrliti i lagano ljuljati kako bi osjetio Vašu prisutnost. Nekad se dogodi da dijete u strahu počne mlatiti rukama, bacati se po krevetu ili lupati po zidu te je tada potrebno dijete pridržati kako se ne bi ozlijedilo.
Ono što je svakako važno njegovati jest uspostavljanje rutine prije spavanja. To uključuje večeru, pranje zubi i odlazak u krevet otprilike u isto vrijeme svaki dan. Ono što može pomoći je i odabir mirnijih aktivnosti nekoliko sati prije spavanja te izbjegavanje gledanja televizije i igranja kompjuterskih igara, uz poticanje čitanja mirnih priča za laku noć. Osim toga, kod djece je važno i osvjetljenje. Ako se dijete boji mraka, tada može biti korisno da u dogovoru s njima ostavite odškrinuta vrata sobe. Međutim, ako to nije slučaj, potpuno zamračena soba pospješuje lakše usnivanje i neprekinuto spavanje.

Zanimala Vas je učinkovitost melatonina u suočavanju s nemirnim spavanjem kod djece. To je hormon koji se prirodno luči tijekom noći i olakšava nam da lakše spavamo te da imamo kvalitetniji san. U nekom slučajevima koristi se kao dodatak prehrani za tretman nesanice i isprekidanog sna, a kod djece se koristi za ublažavanje ozbiljnih poteškoća spavanja kod hiperaktivne djece i djece s poremećajem pažnje. Oko njegovog korištenja, kao i kod korištenja drugih dodataka prehrani i lijekova, dobro se posavjetovati s pedijatrom Vašeg sina. Nikako Vam ne bih savjetovala samoinicijativno davati djetetu medicinske proizvode. Naveli ste i da ste prije bili na liječničkom pregledu koji je uključivao i snimanje mozga koji je pokazao kako je s Vašim sinom sve u redu. Ako bi se problemi sa spavanjem nastavili, preporučam Vam dase obratite pedijatru kako bi se utvrdilo postoji li uzrok teškoća sa spavanjem Vašeg sina s medicinske strane.
Ono što je bitno u ovakvim situacijama je i briga za sebe. Vjerujem da je ova situacija iscrpljujuća i za Vas, a ne samo za Vašeg sina. Nije se lako buditi gotovo svaku noć, nekad i višekratno, kako biste primirili dijete da bi nastavilo spavati, uz ostale obaveze koje imate tijekom dana. Kako biste si olakšali prolazak kroz ovaj period dobro je napraviti dogovor između Vas i ostalih odraslih ukućana oko obilaska djeteta kada je to potrebno. Ako to nije moguće, pitam se nalazite li vremena za sebe tijekom dana. Potičem Vas da, ako nije moguće da imate neprekinut san tijekom noći, uzmete nešto više vremena za sebe tijekom dana, kako biste prevenirali nakupljanje umora i stresa, koji su uobičajeni pratioci ovakvih sitaucija.

Ako imate nejasnoća ili bilo kakvih drugih pitanja možete se javiti na liniju za mame i tate Hrabrog telefona na broj 0800 0800. Radno vrijeme je od 9 do 20 sati, a poziv na navedeni broj je besplatan i anoniman. Ako Vam je draža pismena komunikacija, na raspolaganju sam Vam, kao i do sad, putem foruma te e-maila na savjet@hrabritelefon.hr.

Hvala Vam još jednom što ste mi odlučili ukazati povjerenje. Želim Vam puno strpljenja i snage te se nadam da ćete što prije uspjeti prebroditi noćno buđenje Vašeg djeteta!

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.