Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 425 | Broj poruka: 1376

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Odvajanje, nemirno spavanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva2804

19.05.2018. 12:55

Pozdrav,
Imam prekrasnog sina starog 2 godine i 4 mjeseca

Hana Hrpka, prof. psih.

23.05.2018. 20:55

Draga mama Iva,
hvala Vam na javljanju i na tome što ste mi ukazali povjerenje. Svoj upit ste nazvali odvajanje i nemirno spavanje, no u upitu ste napisali samo da imate sina od dvije godine. Pretpostavljam da ste htjeli još nešto napisati u vezi njega pa Vam ovim putem samo kratko odgovaram i nadam se da ćete mi u novom upitu napisati nešto više o tome što Vas brine.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

Iva2804

07.06.2018. 23:45

Isprike, napisala sam veliku poruku, neznam zasto je samo to poslalo...
Ukratko, imamo problem sa odvajanjem. Sa njegovih godinu dana krenula sam na posao. Sve je bilo super. Shvacam da je bio onda jos mali, ali u zadnjih mjesec i pol ti moji i muzevi odlasci njemu su koma. Prije nam je mahao, dao puse jer oduvijek s njim razgovaramo da moramo ici raditi i da cemo se brzo vratiti. Ali on kao da to ne zeli prihvatiti...
Na jesen krece u vrtic pa cemo vidjet kako ce biti tamo...
I imamo problem sa spavanjem. Znam da je rano da dijete od 2 i pol godine skoro ne ide po danu nekada spavati, ali ima dana kada uopce ne zeli. To su borbe...cuva ga svekrva i ona kaze da nece nikako. I naravo cijeli dan je onda koma... navecer onda zaspi oko pola 10...neznam od kuda mu snaga...
Po noci isto...ima noci kada je stvarno sve savrseno mirno, a nekada je koma, cvili, place u snu...i tako svakih sat vremena nas budi...to bude par noci pa opet sve super par dana...
Idu mu zubi vjerujem da je i to uzrok, pitam ga u snu da li ga sto boli, da li je zedan ili nesto sve odgovara negativno...
Tako da neznam vise kako da po noci bude mirno sve

Hana Hrpka, prof. psih.

11.06.2018. 17:40

Draga mama,
najprije bih Vam se željela zahvaliti što ste mi se obratili i time mi ukazali svoje povjerenje. Pohvalila bih Vas što ste se odlučili potražiti rješenje kad ste se susreli s poteškoćama , što mi govori da pažljivo pratite razvojne promjene i ponašanje Vašeg sina.
Ako sam dobro razumjela, Vaš sin je u posljednje vrijeme počeo s negodovanjem reagirati na Vaše odlaske od njega te su se počele javljati određene poteškoće sa spavanjem. Čitajući Vaš upit, primjećujem da Vas to uistinu zabrinjava te želite pronaći način kako mu pomoći da bolje reagira na odvajanje te kako da mirnije spava.
Djeca u dobi od 6 mjeseci pa sve do 3 godine prolaze kroz razvojnu fazu u kojoj se prirodno može javiti strah od odvajanja koji se naziva separacijska anksioznost. To je uobičajen dio dječjeg razvoja i često se počinje pojavljivati kada se poveća bebina mobilnost i neovisnost, a kod djece te dobi je očekivano teže odvajanje i duži adaptacijski period. Djeca osjećaju strah od odvajanja zbog toga što teško shvaćaju da će se roditelji vratiti i što im izaziva osjećaj da su ostavljeni. Iz tog je razloga potrebno da dijete prođe kroz fazu prilagodbe koja ovisi o individualnim osobinama djeteta. Kod većine djece taj proces prođe bez većih promjena u ponašanju, ali se kod neke djece mogu dogoditi određene promjene kao što su plakanje, odbijanje hrane ili u Vašem slučaju, odbijanje spavanja. S obzirom na njegovu dob i razvojnu fazu u kojoj se nalazi, moguće je da se izgubio dio sigurnosti i da se zato sada boji što će se dogoditi ako Vi i suprug odete. Budući da dijete te dobi nema pojam o vremenu, ne može predvidjeti kada će se roditelj vratiti, a nije ni na razvojnom stupnju da može zamisliti da će se to dogoditi te je zatoažno polako vratiti njegov osjećaj sigurnosti. To možete napraviti tako što ćete biti posebno nježni i umiriti ga pjesmicom, zagrljajem ili nečim sličnim te mu na jednostavan način pokušati objasniti kako morate ići, ali da ćete se vratiti i da ćete se onda igrati, grliti ili raditi nešto treće što ga čini sretnim. Dobro je i pri odlasku objasniti djetetu koliko Vas dugo neće biti, ali na način koji dijete razumije.
Već sam spomenula kako odbijanje spavanja može biti jedan oblik promjena koje se javljaju kao posljedica separacijske anksioznosti. Iz dječje perspektive, odlazak na spavanje predstavlja odvajanje od roditelja, ali i od igračaka, od uzbudljivih događaja tog dana i svega onoga što se događa u kućanstvu. Djeci je, kada se radi o spavanju, jedna od važnijih stvari rutina. Jednostavna i dosljedna rutina za spavanje djeluje umirujuće, a redovit odlazak u krevet i pripreme za spavanje mogu pomoći djeci da shvate što se od njih očekuje te da se u isto vrijeme osjećaju sigurno. Taj osjećaj sigurnosti proizlazi iz toga da znaju što će se dogoditi. Uhodana rutina odlaska u krevet može trajati oko 30 minuta prije spavanja. Možete odabrati bilo što poput kupanja, pričanja priče, maženja, pjesmica ili bilo čega za što znate da je umirujuća aktivnost koju Vaš sin voli. Važno je samo da rutina bude takva da smiruje dijete, odnosno da ne bude neka aktivnost od koje će se dijete razbuditi. Kada dijete počne prihvaćati rutinu, odnosno kada se već samo smjesti i svojevoljno odluta u san, tada bi se i noćna buđenja trebala prorijediti. Ponekad su problemi sa spavanjem znak da je dijete pod utjecajem stresa ili nekog događaja, što može biti povezano sa strahom od napuštanja.
Nadam se da će Vam navedene informacije biti korisne te pomoći u uspostavljanju nove rutine pri odvajanju. Ako budete imali dodatnih pitanja ili želju da nam javite razvoj situacije uvijek se možete ponovo javiti ovim putem. Osim toga, javiti se možete i na besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Na samom kraju bih Vam još jednom zahvalila na javljanju i pohvalila to što brižno pratite promjene kod svoga sina te pokušavate pronaći način kako mu pomoći. Želim Vam puno veselih i zajedničkih trenutaka zabave i razonode te se nadam da će prilagodba na odvajanje biti brza i bezbolna.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof..