Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


problem ponašanja djeteta ratavljenih roditelja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mmedic25

19.01.2011. 16:20

Moja kćerka se rastala i rastavom su djeca pripala njoj,s tim da ih otac može viđati dva puta tjedno i svaki drugi vikend.Međutim nakon godinu dana počeli su problemi u ponašanju djece-Djeca su agresivna ,nasilna imaju 10 i 7 godina.problemi u ponašanju su i u školi ,tako da pedagogica i učiteljice zovu moju kćerku.Djeca su nezadovoljna bijesna i stalno ucjenjuju.Stariji sin je introvertan , ne želi razgovarati o ničemu,pokušala je potražiti pomoć psihologa ali je djete pobjeglo i nije željelo komunicirati.Ja sam baka i ne želim da moji unuci budu problematična djeca , želim im na svaki mogući naćin pomoći.Razgovori sa ocem su uzaludni jer on kaže da ne vidi problem i da problema nema.Kad su kod njega oni tamo idu bez ikakvih obaveza, znači on ih ne sprema ni za školu , ne piše s njima zadaće ne čita lektire, on im samo da jesti i oni su prepušeni sami sebi , jednom riječju tamo im nitko ne postavlja nikakve obaveze,U posljednjih 15 dana stariji sin je u nastupu bijesa i nervoze rekao da jedva čeka da ide kod tate jer da ga tamo nitko ne pili tj da tamo radi samo ono što želi.On moju kćerku ne doživljava kao majku iako se svih 10 godina brinula sama za njih jer je muž uvjek radio i bio na putu ,jednom riječju nije se nikad brinuo za njih kao što se jedan roditelj treba brinuti ,ali on to ne želi nikako priznati.Molim vas recite kako ja kao baka da pomognem, gdje da u Rijeci potražim stručnu pomoć.Budući da moj zet priča da je moja kćerka nesposobna da on sa djecom nema problema,kako bi ih imao kad su djeca kod njega ponedjeljkom ,srijedom od 19 do 22 sata i to ih nikad ne dođe uzeti na vrijeme i ne vrati na vrijeme.Dali ja kao baka imam pravo ići u Centar za socijalnu skrb i tražiti pomoć ,da se mog zeta i moju kćer da na psihološko vještačenje i da se konačno utvrdi tko je od njih dvoje sposobniji se brinuti o djeci,jer moja kćerka sve što kaže bivše je muž izvrijeđa ,Napominjem da je do rastave došlo zato što je u firmi u kojoj radi našao ljubavnicu.napominjem da je on djete rastavljenih roditelja koji sa svojom majkom nije komunicirao do svoje 18 godine i danas je ta komunikacija na nivou ,kako si, i što želiš da spremim za jesti tebi i djeci za onaj vikend kada su djeca sa njim.Za vrijeme zimskih praznika bili su 10 dana sa njim na snijegu, oni su došli tako zločesti da ja kao baka nisam mogla to više podnijeti,vrijeđali su mamu da je luda.Moja kćerka ima visoku stručnu spremu ,radi u školi sa djecom svaki dan i nema nikakakvih problema na svom poslu, dapače cijenjena je pošovana ,od djece i roditelja, ali konunikacija sa bivšim mužem je jako loša jer on ne dozvoli da bi i on mogao nekad negdje pogriješiti.Zahvaljujem na odgovoru i pomoći. Jedna jako zabrinuta baka

Hana Hrpka, prof. psih.

25.01.2011. 16:31

Draga zabrinuta bako,

zahvaljujem Vam što ste se obratili za pomoć. Iz pročitanog sam uvidjela da Vam je do unučadi jako stalo i da im zaista želite pomoći. Vjerujem da Vam je jako teško gledati djecu nezadovoljnu i bijesnu. S druge strane, drago mi je za vidjeti da imaju još jednu osobu koja je zabrinuta za njihovu dobrobit i da ste tu uz njih i pružate im podršku u teškoj situaciji kroz koju prolaze.
Rekli ste da je Vaša kćerka pokušala potražiti pomoć, ali da Vaš unuk to nije htio jer je introvertiran. Jako mi je žao što to nije uspjelo onda, ali zaista ne biste trebali odustajati od psihološke pomoći. Naime, iako su djeca introvertirana, ponekad je potrebno više puta odlaziti psihologu kako bi dijete steklo povjerenje i počelo razgovarati o onome što ga muči.
Napomenuli ste da su „razgovori s ocem uzaludni jer on ne vidi problem“ zbog toga što provodi malo vremena s njima i ne zadaje im obaveze. To me rastužuje jer, unatoč tome što su Vaša kćerka i njezin bivši suprug rastavljeni, to ne znači da je prestala njihova roditeljska uloga Vašim unucima. Obzirom da sam iz Vašeg posta dobila dojam da ste u dobrim odnosima s kćerkom možda bi bilo dobro da porazgovarate o svemu s kćerkom na način da ona proba opet razgovarati s bivšim mužem vezano uz stanje njihove djece. Znači, da im objasni kako djeca pokazuju promjene u ponašanju (agresivnost) i da on kao otac ima ulogu u njihovom kako emocionalnom tako i obrazovnom odrastanju. Neka proba s mužem dogovoriti zajednički razgovor u obiteljskom savjetovalištu ili kod psihologa te neka ga proba aktivirati na način da ide češće na roditeljske sastanke ili razgovore s razrednicom. Ako nakon svega ne bude promjena u ponašanju djece na način da se pozitivne promjene ne događaju, Vi se možete obratiti Centru za socijalnu skrb i ispričati ono što ste nama rekli, iako bi bilo dobro da se zapravo majka sama obrati njima. Centar će u tom slučaju reagirati i postupiti onako kako oni misle da je najbolje za dijete.
Također, bitno je da djeca znaju da ona nisu kriva za razvod te da to što roditelji više nisu zajedno ne znači da oni djecu išta manje vole. Važno je da znaju kako ona ne moraju birati strane i da oba roditelja imaju jednaka prava kao i odgovornosti prema njima i da postupaju onako kako je najbolje za njih.
Pitali ste gdje u Rijeci možete potražiti stručnu pomoć; postoji Savjetovalište „Tić“ na adresi Cambierieva 7 ili možete nazvati njihov broj telefona 051/334-980. Također, sve podatke o ovom savjetovalištu možete naći na internet stranici www.tic-za-djecu.hr. Uz to, besplatna i anonimna telefonska linija Hrabri telefon radi svakim radnim danom od 9-20h i na njoj možete dobiti o ostale informacije ili pitati za savjet ukoliko budete imali ikakvih problema. Također, to može učiniti i Vaša unučad.
Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i zaista se nadam da sam Vam uspjela pomoći savjetima.

Hana Hrpka, prof.

Miluncica

31.05.2018. 11:20

Pozdrav,
Razveo sam se od žene prije 10 mjeseci, imamo dvije djevojčice 1 i 3 godine. Starija djevojčica je najprije imala fazu da me vuče u kuću kad bih je vraćao, zatim fazu da se pozdravi na vratima ne očekuje da udjem, i sad je faza da odbija ići sa mnom kad dodjem po nju.
Inače sam redovito je uzimao provodio vrijeme s njom, preko tjedna i svaki vikend.
Savjet?

Hana Hrpka, prof. psih.

04.06.2018. 16:30

Dragi tata,
hvala Vam na javljanju i ukazanom povjerenju. Voljela bih Vas pohvaliti što ste odlučili potražiti pomoć u situaciji kada niste sigurni kako postupiti. To mi govori da aktivno promišljate o odgoju i brinete o odnosu koji imate s Vašom kćeri.
Kažete da ste se nedavno razveli od supruge te imate dvije djevojčice stare 1 i 3 godine. Ako sam Vas dobro shvatila, zabrinuti ste zbog promjene ponašanja starije kćeri jer ste stekli dojam kako u posljednje vrijeme odbija ići s Vama kada dođete po nju. Kažete da ste dosad često provodili vrijeme s njom i pitate se kako postupiti.
Brojne promjene koje se dogode za vrijeme razvoda mogu predstavljati veliki izvor stresa za dijete. Kod većine razvoda dijete se nakon početne uznemirenosti, straha, ljutnje, krivnje, nade, s vremenom prilagodi novonastaloj situaciji i novom načinu života, osobito ako i dalje ima dobar kontakt s drugim roditeljem i ako su roditelji omogućili razvodom mirnije uvjete odrastanja djeteta. No, isto tako moguće je i da se vrate ponašanja s početka procesa razvoda kao i to da se sama reakcija na promjenu dogodi tek nakon nekog određenog vremena. Pitam se kako reagirate i Vi i Vaša supruga kada kći odbija poći s Vama. Isto tako, zanima me u kakvom ste odnosu s bivšom suprugom te je li se dogodila neka promjena u posljednje vrijeme koja je mogla utjecati na ponašanje Vaše kćeri. Pitam se i kako ste dosad provodili vrijeme s njom i koliko često.

S obzirom na to da bih voljela čuti više informacija o situaciji u kojoj se nalazite, voljela bih Vas potaknuti da nazovete besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati kako biste mogli ispričati više o situaciji u kojoj se nalazite te samim time dobiti konkretnije savjete i smjernice, kao i brži odgovor. Ako Vam je draže pisati, možete se javiti i na e-mail adresu Hrabrog telefona na savjet@hrabritelefon.hr.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.