Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Odvikavanje od dudanja palca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dangel

24.01.2011. 00:45

Štovana!
Moja curica će u travnju navršiti 3 godine i od svog 2. mjeseca duda lijevi palac. Pokušavala sam u početku lagano joj izvlačiti prstić, ali nije bilo uspjeha. Vidim da joj palac daje veliku utjehu, i ne mislim da je to nešto strašno, ali je prije malo vremena prilikom dudanja sa kažiprstom ranicu na korijenu nosa toliko "raskopala" da će joj ostati trajni ožiljak. Pokreti kažiprstom preko korijena nosa su i dalje ostali, iako rane više nema, nego je samo ožiljak.
U listopadu je na tri tjedna prestala dudati, jer je pala i ogrebla baš taj prstić, pa smo stavili flaster. Tri tjedna, sve dok prst nije potpuno zacijelio, nije dudala. Međutim, noć je bila potpuno poremećena, a i danju je bila dosta življa. Nakon tri tjedna, vratila je prst najprije noć, (dok je bila sama u sobi), a zatim i dan. Imam osjećaj da ga sada duda i više nego ranije.
Molim za vaše mišljenje: kada je vrijeme za početi odvikavati od dudanja palca, kojom metodom (flaster više ne pali), i meni najbitnije pitanje, da li bi preuranjeno odvikavanje moglo imati utjecaja na psihu malecke?
Hvala

Hana Hrpka, prof. psih.

26.01.2011. 19:26

Poštovana,

hvala Vam što ste se ovim putem obratili za pomoć.
Čini se da Vam nije lako i da ste zabrinuti oko dugotrajnog dudanja palca Vaše djevojčice. Dobro ste rekli- kako joj palac vjerojatno pruža veliku utjehu. Istina, dudanje održava refleks smirivanja i djetetu omogućuje prelazak na razinu duboke opuštenosti. Stručnjaci smatraju da do 4 godine dudanje palca ne predstavlja emocionalni problem za dijete. Mnoga djeca osjećaju nevjerojatno jak poriv za sisanjem, što ne mora biti znak ovisnosti ili nesigurnosti, nego iskustva stručnjaka govore da duže sisanje palca (ili dude varalice) u velikoj većini slučajeva jednostavno nasljeđena značajka, kao boja očiju ili jamice na licu.
Djeca često znaju dudati palac umjesto da plaču: utjeha koju mu pruža sisanje zamjena je za utjehu koju biste mu Vi pružili. Problem nastaje ukoliko se ta umirujuća navika pretvori u ovisnost koja sprečava dijete da primi ugodu i utjehu od drugih ljudi. Odnosno, dijete kojemu neka umirujuća navika pomogne da ostane mirno i opušteno kada ga majka uvečer ostavi samog u krevetiću, samo po sebi pomaže. Ali ako joj često pribjegava i tijekom dana, kada ste uz njega Vi ili neka druga voljena osoba, a na raspolaganju ima i mnoštvo igračaka, igara, možda je vrijeme da polako počnete odvikavati dijete od te navike.
Nema nekog stručnog postupka za odvikavanje od dudanja palca. Djetetu, dok je budno, a stavlja palac u usta, možete kada god to vidite nježno izvaditi palac iz ustiju i malo ga zabaviti. Možete mu dati i nešto drugo u ruke, npr. gumenu igračkicu za žvakanje kako biste ga odvratili od dudanja palca. Ako jako protestira, pustite ga neka duda i pokušajte drugom prilikom. Ima vremena, samo polako, ali ako se to nastavi predugo i ako počne ometati dijete u svakodnevnom obavljanju aktivnosti, možete se obratiti doktoru opće prakse i zatražiti uputnicu od psihologa kako bi Vas savjetovao što dalje.
Sretno!

Hana Hrpka, prof.