Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Kako objansiti djetetu zašto mama i tata ne žive zajedno?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ive001

02.02.2011. 19:20

Imam predivnu kćerkicu od 3,5 godine. Ona živi sa mamom. Mi nikada nismo bili vjenčani, u relativno smo dobrim odnosima, komuniciramo i brinemo se za nju. Razumije dosta, za svoju dob je napredna a i velika je. Mislim da bi uskoro mogla uslijediti pitanja kao npr. zašto mama i tata ne žive zajedno? Molim da mi odgovorite kako, kada, što, i na koji način objasniti djetetu situaciju tako da bude najbezbolnije i najbolje za dijete?

Hana Hrpka, prof. psih.

07.02.2011. 17:20

Poštovani,
drago mi je da ste se odlučili obratiti za savjet i hvala Vam na iskazanom povjerenju. Roditeljstvo nije lak zadatak, mnogi roditelji se često nađu pred situacijom u kojoj nisu sigurni kako bi bilo najbolje reagirati i tada je u redu potražiti savjet.
Dobro ste primijetili da Vaša kćer sada ulazi u dob u kojem će uslijediti mnoga pitanja o svemu i svačemu pa tako vjerojatno i ova pitanja koja ste spomenuli da Vas brinu.
Iz Vašeg posta saznajem da dijete ima priliku viđati vas oboje što je jako važno i zato je dobro da je tako. Također, kažete da vi kao roditelji uspješno surađujete što vjerujem da nije uvijek lako. Međutim, kao što ste i sami rekli, vjerojatno će početi postavljati pitanja o tome zašto svi troje ne živite zajedno, pogotovo kada primijeti da roditelji neke druge djece žive zajedno. Ono što je bitno je da joj dopustite da slobodno postavlja pitanja, da na njih odgovarate smireno, direktno i u skladu s njezinom dobi kako bi ona to mogla shvatiti. Također bi bilo dobro da joj Vi i njezina majka to zajedno objasnite. Možete joj to objasniti na način da kažete kako mame i tate obično namjeravaju biti zajedno, ali kasnije shvate da imaju neke probleme, da se ne vole više i da im je bolje ako ne žive više skupa. Bilo bi dobro da napomenete da ima i mnogo druge djece čiji roditelji isto tako žive odvojeno. Djeca u toj dobi znaju često percipirati da se sve stvari događaju zbog njih. Zato bi isto bilo dobro kada biste joj objasnili da djeca nisu uzrok toga što roditelji ne žive zajedno, da to nema nikakve veze s njima. Trebali biste joj uvijek naglašavati da je volite i provoditi dovoljno vremena s njom i biti otvoreni za razgovor. Za dijete je najkorisnije da čim više viđa oba roditelja. Ono što biste svakako trebali izbjegavati su svađe pred djetetom, vrijeđanje drugog roditelja pred djetetom i traženje od djeteta da bira strane između vas.
Ako želite, preporučila bi Vam da pročitate brošuru Hrabrog telefona "I mama i tata – kad se roditelji rastaju" koja nudi savjete roditeljima koji su u postupku razvoda. Brošuru možete naći na stranici http://www.hrabritelefon.hr/hr/stranica/135/publikacije.
Ako budete imali još kakvih pitanja ili problema možete se obratiti besplatnoj i anonimnoj savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona na broj 0800-0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili na chat svakim radnim danom od 15 do 18 koji možete naći na stranici www.hrabritelefon.hr.
Želim Vam puno uspjeha u roditeljstvu!
Lijep pozdrav,

Hana Hrpka, prof.