Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Odvikavanje od pelena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

16.12.2020. 11:15

Pozdrav draga profesorice,

Puno ste mi puta pomogli. Ovaj put se radi o odvikavanju od pelena. Djecak ima 3 godine. U septembru je poceo pokazivati interes za odlaskom na wc, pa smo imali jutarnju rutinu, potom i vecernju. Kako sam ja radila, nisam mogla ocekivati od teta u vrticu da ga prate, on bi se upiskio svaki put kad bi se zaigrao. Kod kuce je vec mjesec ili dva potpuno bez pelena, nisam ga forsirala, nije mi bitno kada ce ih skinuti, samo sam postovala njegove zelje. On je meni rekao da ne zeli vise pelene. S velikom nuzdom je duze trajalo, ali recimo dvije tri sedmice je sve dobro funkcionisalo kod kuce, sam kaze kada zeli, eventualno mu malo pobjegne. U vrticu redovno obavi u gacice. Malu nuzdu isto, ako su vani u skafanderima. Tete su mu oblacile pelene, da im ne bi upiskio krevet i slicno, mada meni nikad nije u dnevnom spavanju. Govorile su da ce to doci samo po sebi. Mene brine sto u zadnjih par dana veliku nuzdu uvijek obavi u ves i onda kaze da mora ici u wc. S malom nuzdom kod kuce nije problem, eventualno mu malo pobjegne kad se zaigra, ali onda sam trci da piski. U vrticu redovno budu jedne gacice mokre. Da li imate neki savjet kako mu to objasniti, ne bih da ga kaznjavam, niti da ga sputavam, meni to i ne smeta. Pitam se gdje sam pogrijesila, jer stvarno je sam od sebe pokazao interes i kod kuce je bilo dobro, ali vrtic nas je zezao jer po prici njegovih teta (zivimo u inostranstvu), dijete je spremno za odvikavanje kada SAMO zna otici na wc, bez da kaze, i samo se skinuti i obaviti. Meni to malo previse. Ne moram trcati za njim i nositi nosu, nije ni to fazon, ali bas da sve samostalno, ne znam. On inace ide na wc solju za odrasle, isto njegova zelja, ima onaj nastavak. Kako da mu pomognem da to prebrodi, nije mi bitna brzina. Sad mi je zao, mozda sam ja pozurila, ali opet, stvarno je sam poceo i svaki put bio ponosan. Nisam ga nikad ni nagradjivala niti kaznjavala. Neki mi savjetuju da ga ostavim tako prljavog pa ce shvatiti da nije lijepo. Meni to nesto brutalno. Zbunjena sam. On jako dobro govori, intelektualno je iznad razine vrsnjaka, socijalno i emocionalno na nivou svojih vrsnjaka. Pitam se da li je problem Corona, vise puta su mijenjali organizaciju rada vrtica, imali smo vec vise karantena, zbunjen je i on.

I jos jedno pitanje vezano za nocnu pelenu. Skinula sam je jedne veceri kada je on rekao da mu to vise ne treba ni po noci. Od tada funkcionise kako kada, nekad se probudi, nekad prespava noc bez da se upiski, a nekad se i upiski, posebno ako ranije zaspi. Citala sam da djecu ne treba buditi, ali meni je iskreno lakse da ga jednom probudim, jer on se ne buni, obavi to i u sekundi ponovo zaspi.

Voljela bih da mi kazete kako da to ispravim sve, nadam se da nisam puno pogrijesila. Pokusala sam da pratim njegove potrebe i zelje. No zadnje dvije sedmice je losije nego prije. A upravo smo izasli iz trece karantene u mjesec i po dana, uvijek bi neko u vrticu imao Coronu i onda moramo biti on i ja sami kod kuce. Mislila sam da ce to pomoci u odvikavanju, ali izgleda da nije.

Hvala Vam unaprijed,

zbunjena mama

Hana Hrpka, prof. psih.

21.12.2020. 23:35

Draga mama,
za početak Vam želim zahvaliti na ponovnom javljanju. Izazovi roditeljstva često kod roditelja izazivaju brojna pitanja i nedoumice, osobito kada je riječ o prvom djetetu. Kako bismo se lakše nosili s takvim nedoumicama važno je naći pomoć i podršku. Drago mi je što ste odlučili ponovno pokloniti svoje povjerenje.
U Vašem upitu opisali ste tijek odvikavanja Vašeg trogodišnjeg sina od pelena. Napisali ste kako od rujna Vaš sin pokazuje interes za odlazak na wc i skidanje pelene. Opisali ste način na koji ste kod kuće provodili učenje odlaska na toalet sa svojim sinom, pri čemu je usvojio odlazak na toalet za malu i za veliku nuždu. Spomenuli ste kako je u vrtiću i dalje nuždu obavljao u gaćice te se povremeno upiškio kada bi se zaigrao. Napisali ste da Vam teškoću predstavlja što se u posljednjih nekoliko dana događalo da Vaš sin i kod kuće obavi veliku nuždu u gaćice. Istaknuli ste i nedoumice vezano uz način na koji možete pomoći Vašem sinu da i tijekom noći ne nosi pelene. Također, spomenuli ste i različite informacije o odvikavanju od pelena i preporuke kako da postupite kada Vaš sin obavi nuždu u donji veš koje dobivate od strane odgojiteljica u vrtiću i drugih osoba u svojoj okolini. Imam dojam da su poruke koje ste dobili od strane osoba u Vašoj okolini izazvale u Vama osjećaj nesigurnosti. Čini mi se da osjećate kao da u nečemu griješite te da Vas cjelokupna situacija čini zbunjenom i preplašenom. Žao mi je zbog toga. Želim Vam reći da je odvikavanje djeteta od pelena izazov mnogim roditeljima. Prilikom odvikavanja djeteta od pelena većina roditelja ima brojna pitanja i nedoumice, tako da u svemu ovome niste sami.
Proces odvikavanja od pelene je individualan za svako dijete, no postoje neki indikatori spremnosti djeteta za tu fazu u njegovom razvoju. Prvi indikator je fiziološka spremnost koja se odnosi na fizičku mogućnost djeteta da zadrži nuždu umjesto da ju obavi automatski. Ovakva spremnost se uglavnom događa oko 18-24 mjeseca djetetovog života. Drugi važan indikator je emocionalna spremnost djeteta. Emocionalna spremnost se javlja tek nakon fiziološke spremnosti, a najlakše ju je prepoznati po djetetovom interesu za skidanjem pelene i obavljanjem nužde u kahlicu ili wc školjku. Emocionalna spremnost je izuzetno važna u cjelokupnom procesu odvikavanja od pelene. Odvikavanje djeteta od pelene kada nije emocionalno spremno može oduljiti cijeli proces, ili na njega čak negativno utjecati. Iz ovoga što ste napisali u Vašem upitu prepoznajem da ste se prilikom odvikavanja Vašeg sina od pelene vodili njegovim interesom i emocionalnom spremnošću te bih Vas željela za to pohvaliti.
Važno mi je reći Vam da je odvikavanje djeteta od pelene uglavnom dugotrajniji proces. Čak i kada dijete usvoji rutinu odlaska na toalet, sasvim je prirodno da se povremeno dogode nezgode. Nezgode su osobito česte kada je dijete zaokupirano nekom zanimljivom aktivnošću ili igrom s drugom djecom. Veće promjene u djetetovom životu mogu utjecati na to da se takve nezgode događaju i nešto češće. Spomenuli ste da je više puta mijenjana organizacija rada vrtića kojeg pohađa Vaš sin i da ste više puta bili u karanteni. Svakako je moguće da su te česte i nagle promjene u Vašoj životnoj rutini imale utjecaj na nezgode koje se događaju Vašem sinu u posljednjih nekoliko dana. Važno je da znate da je to sasvim prirodna reakcija i da će ona proći. Pri tome je važno i kako Vi reagirate kada se takva nezgoda dogodi. Važno je da na sinove nezgode Vi reagirate mirno i bez velikih emocionalnih reakcija, time mu šaljete poruku da se ne događa ništa strašno. Tada će i on biti smiren, a to je glavni preduvjet da brže i lakše prebrodi ovu fazu. Svakako ga uvijek bez odgode presvucite u čisto rublje.
Skidanje noćne pelene zadnje dolazi na red i to je obično najdugotrajniji proces koji može potrajati i znatno duže od dnevnog odvikavanja. Ova faza je zahtjevnija jer dijete u snu mora postati svjesno da mora na toalet, a taj proces se uči nešto duže. Kako bi dijete taj proces lakše savladalo i osvijestilo potrebu da po noći mora ustati kako bi mokrilo, važno je da ono što ga tijekom noći probudi bude upravo pun mjehur. Iako Vama olakšava kada ga Vi probudite jer se tada ne dogodi nezgoda, to ne doprinosi učenju Vašeg sina da sam prepozna svoju potrebu. Možete pokušati ponuditi sinu da ode na toalet prije odlaska na spavanje. Ako se dogodi da se u snu počne vrtjeti zbog punog mjehura, važno je da se sasvim razbudi prije odlaska na toalet kako bi postao svjestan da mora mokriti i da to učini budno.
Nadam se da ste u ovom odgovoru dobili odgovore na Vaša pitanja. Ako imate još briga, pitanja i nedoumica, slobodno se ponovno javite ovim putem, pisanjem na savjet@hrabritelefon.hr ili svakim radnim danom od 9 do 20 sati putem linije za mame i tate Hrabrog telefona na broj 0800 0800.
Želim Vam puno radosnih i opuštenih trenutaka s Vašim sinom u kojima ćete uživati u njegovom odrastanju.
Srdačno Vas pozdravlja,
Hana Hrpka, prof.