Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Zabrinuta majka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lujkasad

23.09.2020. 18:10

Postovani,
Majka sam djevojcice od 10 god. Koja je rodena u izvanbracnoj zajednici. Ja sam nas odnos prekinula prije 3 god., udala se, rodila dijete. S ocem djevojcice sam pokusavala imati prijateljski odnos, ali svaki put kad ona dodje od oca, prica price kako nikada nece biti sretna sve dok joj mama i baba ne umru, da nikad nece biti dio nove obitelji, da ce joj sestra uvijek biti sestra, da sam ja lazljivica, kradljivica. Prije joj je pricao kako sam ja prostitutka, kako sam bila s puno muskaraca dok je on nju cuvao i takve svakakve gnjusne poruke. U zadnje vrijeme joj se obraca sa "mackice moja", grrr, brr. Sto meni nije normalno. A, u novu obitelj je prihvacena kao njihova, jer drugacije nisam ni dozvoljavala. 2 puta sam u tijeku 10 god. Bila u czzs, ali me svaki put odgovorio da ne idemo na sud jer nije potrebno, kao mozemo se dogovoriti. Ja se s tim jednostavno ne mogu nositi. Kome da se obratim i da pomognem svom djetetu da se ne otudi od mene jer vidim da me ne postuje i ne slusa.

Hana Hrpka, prof. psih.

28.09.2020. 19:55

Draga mama,
hvala Vam što ste se javili i ukazali svoje povjerenje. U svom ste upitu napisali da ste majke desetogodišnje djevojčice te da Vas brine njen odnos s ocem s kojim Vi nemate prijateljski odnos. Opisali ste da djevojčica nakon što dođe od oca govori uznemirujuće stvari o Vama i Vašoj obitelji koje smatrate da potječu od oca te spominjete da Vas ne poštuje i ne sluša. Također, smatrate da se otac obraća djetetu na neprimjeren način. Spomenuli ste da ste išli u Centar za socijalnu skrb, ali da niste išli na sud jer Vas je otac djeteta odgovorio od toga. Zanima Vas kome se možete obratiti i kako da pomognete djetetu.
Žao mi je što prolazite kroz ovu situaciju. Vjerujem da Vam je teško vidjeti kako se ponašanje Vaše kćeri promijeni nakon što se vrati od oca i razumljivo je ako se s time teško nosite. Vjerujem da Vaša kći nema svjesnu želju da Vas povrijedi. Djeca po prirodi osjećaju potrebu za ljubavlju oba roditelja te u situacijama kada imaju osjećaj da je taj odnos ugrožen, mogu početi udovoljavati roditeljima ili jednom od njih kako bi ih „sačuvali“ i zadržali njihovu ljubav i naklonost. Zbog toga je otuđivanje djeteta od roditelja jedna vrsta emocionalnog zlostavljanja te zahtijeva intervenciju kako dijete ne bi imalo trajne emocionalne posljedice. Ponekad je teško prepoznati otuđenje djeteta zbog toga što okolina ima određene stavove o tome kako bi se dijete trebalo ponašati. Na primjer, osim ogovaranja drugog roditelja, u otuđenje može spadati i mnogo drugih postupaka, od kojih su neki namjerno kršenje dogovorenih odgojnih pravila (na primjer dozvoljavanje djetetu da radi što inače ne smije), nabijanje krivnje djetetu ako želi vidjeti drugog roditelja ili situacije u kojima se slučajni, manji propusti drugog roditelja djetetu predstavljaju kao zanemarivanje ili nedostatak ljubavi. Međutim, stručnjaci koji su educirani u tom području mogu prepoznati otuđenje i na njega reagirati – što onda može pomoći roditeljima da imaju adekvatnije postupke i ponašanje te da se dijete na razvod svojih roditelja ipak prilagodi na zdrav način.
Ako djevojčica čuje od oca riječi koje ste naveli, njeno emocionalno stanje može biti ugroženo takvim postupcima. Pitam se jeste li sa kćeri pokušali razgovarati o izjavama koje Vas zabrinjavaju, odnosno što ona kaže o tome zbog čega misli ili želi navedene stvari, kako se osjeća u društvu Vas i oca i što bi željela da se promijeni u tim odnosima. Važno je da osjeti podršku i razumijevanje od Vas, da dobije prostor i vrijeme za izraziti svoje misli i osjećaje bez osude. Pitam se kako Vam ovo zvuči. Vjerujem da je i Vama teško nositi se s ovim što se događa, kao što ste i sami rekli. Htjela bih Vam istaknuti da djevojčica nije kriva za to što joj se događa, niti može kontrolirati stvari koje čuje, a u dobi je kad je premlada da se odupre utjecaju svojih roditelja. Zbog toga bih Vam predložila da se ponovno obratite Centru za socijalnu skrb i ispričate što se događa. Spominjali ste da ste već razmišljali o odlasku na sud, od čega Vas je otac djeteta odgovorio kako biste se dogovorili međusobno. Međutim, odlazak na sud može biti koristan korak kako bi sudski vještaci obučeni za rad s djecom ustvrdili koja ponašanja i situacije kojima su izložena su štetna, odnosno korisna za Vašu kćer. Psiholozi koji rade s djecom u takvim situacijama naučeni su prepoznati znakove otuđenja i dati preporuku s ciljem zaštite dobrobiti djeteta. Voljela bih da znate da postoje ljudi koji Vam mogu pomoći i načini da se situacija riješi, ako tu pomoć potražite.
Voljela bih čuti kako Vam se čini ovo što sam Vam napisala te imate li još kakvih pitanja – ako želite, možete se ponovno javiti ovim putem ili putem e-maila na savjet@hrabritelefon.hr. Također, možete se javiti na liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati.
Puno pozdrava,
Hana Hrpka