Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Plakanje u autu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

la_la_22

24.01.2021. 16:50

Poštovana,

Dijete od skoro 6 mjeseci ne želi se voziti u autu. Do nekih unazad mjesec dana nije bilo nikakvih problema, u međuvremenu primila je cjepivo malo kasnije s 4 mjeseca i isto nekih par puta nakon se vozila bez problema. Zatim je jednom imala bolove u trbuhu gdje je vrištala u sjedalici 10tak minuta dok je nismo podigli da podrigne i bilo je nakon u redu. Međutim, sljedeće vožnje autom su teška trauma i meni i njoj. Čim auto krene počinje vrištati, plakati do cenjenja i to trajz dog god je ne izvadimo iz auta. Ona tada staje s plačem i normalno se ponaša, smije uziva u auto sjedalici ako je vozimo s njom kolicima. Auto je nužno i svaka vožnja je minimalno 20 min. Ja sjedim do nje i zabavljam je, mazim, ali nema nikakvog učinka. Zanima me moze li se njoj sto dogoditi dok tako place i vrišti bez prestanka, budući inace nije dijete koje puno plaće. Jedino ako je umorna, gladna ili joj se nešto ne dopusti ili je zaboli ima faze plakanja, spava cijelu noc bez suza. Nemam rješenje, jedino je izvaditi iz autosjedalice i drzati u naručju, a sto nikako nije sigurno u vožnji, dok sama s njom se ne mogu nigdje ni uputiti. Ima li kakvog rješenja, jer sveli smo vožnju na nužno, a ni to nije riješilo problem. Plakanje počinje čim auto izade na cestu.
Unaprijed zahvaljujem.

Hana Hrpka, prof. psih.

28.01.2021. 16:15

Draga mama,
prije svega Vam želim zahvaliti što ste nam se javili i povjerili. Vjerujem da Vam nije bilo jednostavno podijeliti svoje brige, pa Vas želim pohvaliti za taj korak.
Ako sam Vas dobro razumjela, Vaša kći ima skoro 6 mjeseci te se tijekom vožnje automobilom proteklih mjesec dana javljaju ponašanja u vidu plakanja i vrištanja. Napisali ste da smatrate kako je to počelo nakon što je jednom imala bolove u trbuhu tijekom vožnje i da slične situacije s vikanjem nastanu svaki put kada se vozite automobilom. Razumljivo je da Vas ova situacija zabrinjava budući da je važno da Vaša kći tijekom vožnje bude sigurna. Isto tako, kako je za to bitno da i Vi možete biti skoncentrirani na vožnju, shvatljivo je ako ste rastreseni ili frustrirani.
Pitanje vožnje u sjedalici česta je briga za roditelje. Također, u dobi Vaše kćeri kod djece se uobičajeno javlja i separacijska anksioznost, odnosno strah odvajanja od roditelja, te je moguće da je i to doprinijelo ovakvim reakcijama u vožnji. I sami ste spomenuli kako držanje Vaše kćeri u naručju tijekom vožnje nije opcija upravo zbog toga što ju je važno zaštititi. Međutim, djeca njezine dobi ne razumiju prednosti sjedenja u sjedalici. Oni samo znaju da ne mogu vidjeti roditelja i da ih nitko ne drži u naručju. Stoga, bitno je da Vašoj kćeri date do znanja da ste tu i toplim tonom glasa i gestama, primjerice, pohvalom, zagrljajem nakon što ju stavite u sjedalicu ili mahanjem s prednjeg sjedišta prije kretanja. Ako sam dobro shvatila, Vi tijekom vožnje sjedite do nje, dajete joj pažnju, no ne primjećujete da se umiruje. Vjerujem da to može biti obeshrabrujuće, no važno je da nastavite i dalje davati joj do znanja tijekom vožnje da ste tu. Kažete kako Vaša kći uživa u sjedalici dok ju vozite u kolicima i kako prestaje negodovati tijekom vožnje nakon što zaustavite automobil i umirite ju. Poželjno je da dijete sjedalicu i vožnju automobilom povezuje s ugodom, stoga mi je drago pročitati da postoje situacije u kojima je Vaša kći mirna u svojoj sjedalici, kao i to da postoje uvjeti pod kojima joj vožnja automobilom predstavlja ugodno iskustvo.
Budući da se radi o djetetu od 6 mjeseci, bitno je usmjeriti se na praktične stvari koje bi Vašoj kćeri omogućile da povezuje pozitivna iskustva s vožnjom u sjedalici. Plač tijekom vožnje najčešće se javlja jer je u sjedalici djetetu onemogućeno slobodno kretanje, što mu stvara neugodu. Stoga, jedna od važnih stvari je potruditi se da sjedalica i vožnja budu što udobnije. Na primjer, možete pripaziti da, kada stavljate kćer u sjedalicu, pomaknete pojaseve da ju ne žuljaju. Također, važno je da dijete bude prikladno obučeno. Iako roditelji često misle da će djeci biti hladno, često im, zbog temperature u automobilu, bude čak i vruće, što ih može činiti nervoznima. Stoga, može se djetetu skinuti jakna tijekom vožnje te ponovo obući pri izlasku iz vozila. Još jedan praktičan savjet tiče se puštanja glazbe koji dijete voli tijekom vožnje. Puštanje i pjevanje najdražih pjesama često umiri dijete, ali može smiriti i roditelja jer usmjeravanje na ritam i melodiju ublažava tenzije nastale vikanjem i plačem djeteta. Pitam se kako vam se čine ove ideje.
Vjerujem da nije ugodno slušati kako Vaša kći plače i prirodno je da ste tada zabrinuti može li joj dugotrajno plakanje tijekom vožnje na neki način štetiti. Vikanje djece tijekom vožnje najčešće prođe tijekom određenog vremena, ali ove metode mogu pomoći da se prije dođe do ugodnijih vožnji. Vjerujem da ovo razdoblje i pokušaji da umirite kći mogu djelovati obeshrabrujuće, stoga Vas želim potaknuti da ustrajete dok Vaša kći ne poraste dovoljno da i nauči regulirati svoje reakcije tijekom vožnje. Uz isprobavanje različitih metoda kako bi Vašoj kćeri bilo udobnije, nemojte zaboraviti i na svoje potrebe i ono što Vama vožnju čini ugodnijom. Biti roditelj šestomjesečnom djetetu velik je izazov, stoga je važno da u tom procesu niste sami i da svoje brige dijelite s nekom osobom koja Vam pruža podršku, razumijevanje i može Vam pomoći u lakšem nošenju s izazovnim situacijama. To može biti partner, roditelj, prijatelji ili netko drugi. Pitam se imate li u svojoj okolini podršku kad razgovarate o ovoj i drugim temama vezanima za roditeljstvo i odgoj Vaše kćeri.
Ako imate još neka pitanja, pozivam Vas da nam se opet obratite ovim putem, putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr ili putem besplatne savjetodavne linije Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800. Na liniji, koja je otvorena svakim danim danom od 9 do 20 sati, možete razgovarati s educiranim savjetovateljima o ovoj ili drugim situacijama koje Vas brinu.
Želim Vam puno sreće i ugodnije nadolazeće vožnje!
Puno pozdrava šalje,
Hana Hrpka