Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Osjecaj nerealnosti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

design123

15.08.2016. 17:25

Imam 15 godina i pre 5 dana sam imao mučnine i probleme sa stomakom i taj cijeli dan sam preležao i prespavao, juče ujutru kad sam ustao osjetio sam neku nerealnost, nisam znao kako da to opišem dok nisam našao na forumima da ima još takvih slučajeva.. Ne osjećam se uopšte kao prije sve je nekako čudno i nerealno kao kad spavam preko dana pa se probudim pa mi sve izgleda kao kroz maglu.. Tako je i sada samo što je konstantno. Kao da ja nisam ja već da se posmatram iz nekog drugog lica, sve što vidim ili što se desi i kada to zamislim nakon nekog vremena mi izgleda nerealno i kao da se to desilo nekada pre nekog spavanja ili kao da sam to sve sanjao, takođe svaki zvuk koji čujem mi izgleda nerealno, pa i kada se neko smeje meni to izgleda nerealno i u tim trenutcima nema šanse da se mogu zamisliti kako se i ja smejem nečemu.. Sve je nekako čudno i mutno kao neka iluzija, kao da sanjam sve.. Ujutru kada ustanem ili kada malo prespavam preko dana pa se probudim to izgleda dobro nekoliko minuta ali čim se ja sjetim te nerealnosti ona se vrati, mislim ona bi se verovatno vratila i da ne mislim o tome. Stvarno jeziva stvar, ne znam ni kako opisati to, evo danas je treci dan za redom kako mi je tako pa sam se obratio vama za pomoć..

Hana Hrpka, prof. psih.

22.08.2016. 22:10

Dragi design123,

hvala ti što si sa mnom podijelio svoju zabrinutost i osjećaje koje trenutno proživljavaš. Ako sam dobro razumjela, nakon što si imao određene zdravstvene tegobe, pojavio ti se osjećaj da svijet oko tebe kao da nije stvaran te ti je teško «biti ti». S obzirom na to da putem foruma nije moguće reći o čemu se točno radi, mogu pretpostaviti da riječ o stanju koje se može javiti kod svih ljudi, mlađih i starijih, kada imaju čudan osjećaj sebe i svijeta oko sebe. Ovo stanje može i ne mora biti povezano s određenim bolestima ili poremećajima, a može se javiti u razdobljima većeg stresa ili nakon uzimanja droga i alkohola.

Ako stanje koje opisuješ potraje, svakako je važno da ga ne zanemariš pa bih ti preporučila da se javiš svom liječniku koji ti može dati daljnje smjernice i poslati te na pretrage koje bi mogle ukazati na uzroke zbog kojih se ovako osjećaš. Vjerujem da te osjećaj nerealnosti može plašiti, a možda se i pitaš hoće li ikada prestati. Drugim ljudima iz okoline je ovaj osjećaj obično neshvatljiv te je moguće da tvoja obitelj i prijatelji neće shvatiti o čemu im govoriš i što ti se događa. Stoga mislim da je još važnije da potražiš pomoć liječnika koji ti može pomoći da se što prije osjećaš bolje.

Ako budeš imao dodatnih pitanja ili potrebu za razgovorom, možeš mi se ponovno javiti ovim putem. Osim toga, možeš nazvati i Hrabri telefon na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili nam poslati e-mail na savjet@hrabritelefon.hr. Želim ti puno sreće te se nadam da će savjeti liječnika umiriti tvoje osjećaje i dodatno ti pomoći da shvatiš o čemu je riječ.

Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.