Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Uvijek nezadovoljno i agresivno dijete od 6.godina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Stjepko

16.11.2010. 10:36

Imam veliki problem i više ne znam komu se obratiti.Imam dva sina -stariji je 8. godina ,a mlađi 6. godina i jedan brak iza sebe.Djeca su bila jako mala kad smo se suprug i ja rastali,no ipak su osjetili što to znaći jel ih je moj bivši suprug- u biti da bi mene povrijedio-psihički maltretirao.No to je sad već 5 godina iza nas.Stariji sin se nekako naučio nositi s time ,dok je mlađi svakim danom i mjesecom polako pokazivao razne oblike agresivnosti.Pričala sam s njim svakodnevno,tete u vrtiću također...no to je sve bilo kratkog vijeka.Njegov neposluh se najviše manifestirao kad sam ja bila u blizini...npr.ako ne dobije tog trenutka što poželi počne vrištat,udarat me i nazivat me pogrdnim imenima kao njegov otac.Pročitala sam sve stručne literature za djecu na hrvatskom tržištu ,primjenila puno toga kod njega no bez ikakvog efekta.Prije godinu dana sam upoznala sadašnjeg partnera,za kojeg sam se udala i čekamo još jednu prinovu u obitelji.Sa djecom smo pričali jako puno o tome..i svaki put su bili presretni što će dobiti bracu..i vole mog novog partnera ...čak ga i mlađi sin naziva drugim tatom.No u posljednja tri mjeseca je mlađi sin počeo pokazivati strašnu agresivnost prema svemu.prema nama ..prema bratu..u vrtić neide jel stalno vladaju nekakve viroze..ništa mu nije zanimljivo..sve mu je dosadno..vrišti za svaku sitnicu..tako da ja i suprug više ne znamo što ćemo s njim ,čak sam ga ja htjela odvesti psihijatru zato što to ponekad ne mogu ni psihički ni fizički izdržati......Molim ako možete mi što hitnije odgovoriti da nekako nastavimo sa normalnim životom!

Hana Hrpka, prof. psih.

16.12.2010. 19:55

Poštovana,
hvala vam što ste se obratili za pomoć i podijelili s nama ono što vas muči.

Vaša priča nije nimalo lagana i čini mi se da vas stanje koje ste opisali vrlo zabrinjava. To je i razumljivo, s obzirom da se radi o vašem djetetu.
Žao mi je što ste Vi i djeca proživjeli ružne trenutke s bivšim suprugom. Spomenuli ste da ste zasnovali novu obitelj, da su djeca prihvatila vašeg partnera i to mi je drago za čuti. No, vjerujem da poteškoće s mlađim sinom utječu na sve vas; a vi ste u posebno osjetljivom položaju jer ste u drugom stanju.

Nisam shvatila otkada točno traje njegovo agresivno ponašanje i neposluh?
Uzroci tome mogu biti razni, od toga da je na njega, iako vrlo malenog, negativno utjecao razvod i očev tretman, do mnogih drugih stvari.
Kažete da je u posljednja tri mjeseca stanje još gore. Ono što mi se tu čini važnim je prinova koju očekujete. Sasvim je moguće da se ponašanje još pogoršalo jer se dječak osjeća ugrožen zbog toga, iako se naoko veseli mlađem bratu. Dječja ljubomora na prinovu u obitelji nije rijetkost, no kako vaš sin već sada iskazuje neprikladno ponašanje, stanje bi se moglo još pogoršati nakon dolaska bebe.
Pohvalno je što ste se vi i dosada educirali čitajući i dosta razgovarali sa sinom, a sviđa mi se i što razmišljate o stručnoj pomoći. Mislim da nećete pogriješiti ako odete s njim kod psihologa. Za početak, obratite se dječakovom liječniku opće prakse, koji vam može preporučiti dječjeg psihologa i dati vam uputnicu. Isto tako, samoinicijativno možete kontaktirati privatnog psihologa.
Stručnjak će znati otkriti uzrok ovakvog ponašanja i izabrati najbolji način za poboljšanje situacije. Kad saznate kako mu možete pomoći, i vama i djetetu će biti lakše. On će u skorije vrijeme krenuti i u školu, što će biti još jedna velika promjena u njegovom životu, pa je dobro da počne raditi na sebi već sada i tako bude spreman za školsko okruženje.
Ono što vi dodatno možete učiniti je da i dalje bude strpljivi i trudite se davati mu podršku, no uz jasne granice – udaranje i vrijeđanje mora biti strogo zabranjeno. Budite dosljedni i ne dopustite da vrištanjem postigne ono što želi. Nadam se da je partner uz vas, a on također treba slijediti vaš primjer – oboje budite podržavajući, ali vrlo jasni prema sinu.
Ako imate dodatnih pitanja, slobodno se obratite savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona (0800-0800) svakim radnim danom od 9 do 20 sati.
Nadam se da će se situacija uskoro promijeniti nabolje i da ćete bebu dočekati zadovoljni i smireniji!

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.




Hana Hrpka, prof. psih.

16.12.2010. 20:01

Poštovana,
hvala vam što ste se obratili za pomoć na ovom forumu i podijelili s nama ono što Vas muči.
Vaša priča nije nimalo lagana i čini mi se da Vas stanje koje ste opisali vrlo zabrinjava. To je i razumljivo, s obzirom da se radi o Vašem djetetu.
Žao mi je što ste Vi i djeca proživjeli ružne trenutke s bivšim suprugom. Spomenuli ste da ste zasnovali novu obitelj, da su djeca prihvatila Vašeg partnera i to mi je drago za čuti. No, vjerujem da poteškoće s mlađim sinom utječu na sve vas; a Vi ste u posebno osjetljivom položaju jer ste u drugom stanju.
Nisam shvatila otkada točno traje njegovo agresivno ponašanje i neposluh?
Uzroci tome mogu biti razni, od toga da je na njega, iako vrlo malenog, negativno utjecao razvod i očev tretman, do mnogih drugih stvari.
Kažete da je u posljednja tri mjeseca stanje još gore. Ono što mi se tu čini važnim je prinova koju očekujete. Sasvim je moguće da se ponašanje još pogoršalo jer se dječak osjeća ugrožen zbog toga, iako se naoko veseli mlađem bratu. Dječja ljubomora na prinovu u obitelji nije rijetkost, no kako Vaš sin već sada iskazuje neprikladno ponašanje, stanje bi se moglo još pogoršati nakon dolaska bebe.
Pohvalno je što ste se Vi i dosada educirali čitajući i dosta razgovarali sa sinom, a sviđa mi se i što razmišljate o stručnoj pomoći. Mislim da nećete pogriješiti ako odete s njim kod psihologa. Za početak, obratite se dječakovom liječniku opće prakse, koji Vam može preporučiti dječjeg psihologa i dati vam uputnicu. Isto tako, samoinicijativno možete kontaktirati privatnog psihologa, ukoliko to poželite.
Stručnjak će znati otkriti uzrok ovakvog ponašanja i izabrati najbolji način za poboljšanje situacije. Kad saznate kako mu možete pomoći, i Vama i djetetu će biti lakše. On će u skorije vrijeme krenuti i u školu, što će biti još jedna velika promjena u njegovom životu, pa je dobro da počne raditi na sebi već sada i tako bude spreman za školsko okruženje.
Ono što Vi dodatno možete učiniti je da i dalje bude strpljivi i trudite se davati mu podršku, no uz jasne granice – udaranje i vrijeđanje mora biti strogo zabranjeno. Budite dosljedni i ne dopustite da vrištanjem postigne ono što želi. Nadam se da je partner uz Vas, a on također treba slijediti vaš primjer – oboje budite podržavajući, ali vrlo jasni prema sinu.
Ako imate dodatnih pitanja, slobodno se obratite savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona (0800-0800) svakim radnim danom od 9 do 20 sati.
Nadam se da će se situacija uskoro promijeniti nabolje i da ćete bebu dočekati zadovoljni i smireniji!

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka prof.