Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1384

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Preseljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana007

04.07.2022. 20:50

Poštovani,

Razvedena sam i živim sama sa djetetom od 6 godina.
Pokrenula sam proces preseljenja pred centrom za socijalnu skrb.
Želim preseliti u grad udaljen 300km od trenutnog prebivališta, odnosno iz grada gdje stanuje djetetov otac.

S bivšim mužem nisam u dobrim odnosima, ali znam da ima veliku ulogu u razvoju našeg djeteta, i nikad se preko djeteta ne osvećujem već trudim da njih dvoje imaju dobar odnos.

Želim preseliti u svoj rodni grad, gdje imam novog partnera kojeg dijete jako dobro prihvaća, i želim biti bliže svojim roditeljima. Dijete bi imalo bolje stambene uvjete a i financijske, iako si i jedni i drugi sada vrlo dobri.

Zanima me kako će preseljenje utjecati na dijete? Trudila bi se da otac viđa i čuje dijete što je češće moguće, ali naravno da to neće moći biti kao do sada.

Također, dijete će u školu za godinu dana, i ne znam hoće li se dobivanje suglasnosti za preseljenje odužiti na godinu i pol ili dvije, i kako bi za dijete bilo preseliti ga npr. u drugom razredu osnovne škole?

Hvala,
Ivana

Hana Hrpka, prof. psih.

07.07.2022. 21:40

Draga mama Ivana,

hvala Vam što ste mi iskazali povjerenje i podijelili situaciju u kojoj se nalazite i brige koje imate u vezi promjene koja očekuje Vas i Vaše dijete. Čitajući Vaš upit stekla sam dojam da ste brižna majka i da pomno razmišljate o dobrobiti Vašeg djeteta pa bih Vas najprije željela pohvaliti.

Kažete da ste pokrenuli postupak za preseljenje Vašeg djeteta u grad koji je 300 kilometara udaljen od djetetovog oca, Vašeg bivšeg muža. Kao prednosti preseljenja ističete činjenice da tamo žive Vaši roditelji i sadašnji partner te da su financijske prilike nešto bolje. Pitate se kako selidba na veliku udaljenost od oca i potencijalna promjena školskog okuženja mogu djelovati na Vaše dijete. Vjerujem da Vam nije bilo lako donijeti ovako veliku i značajnu odluku i da ste promišljali o prednostima i nedostacima preseljenja, uzimajući u obzir potrebe Vašeg djeteta. Budući da ne raspolažem informacijama o cjelokupnom kontekstu, karakteristikama Vašeg djeteta niti kvaliteti odnosa djeteta s ocem i s Vama, nastojat ću se usmjeriti na uobičajene reakcije djece na preseljenje, i u skladu s tim Vam pružiti smjernice koje roditeljima mogu biti korisne u ovakvim situacijama.

Preseljenje je velika životna promjena koja iziskuje prilagodbu u raznim aspektima života, a reakcije djece na novo okruženje i promjenu rutine su nerijetko preplavljujuće i emocionalno zahtjevne. Primjerice, selidbu mogu pratiti osjećaji tuge i ljutnje, dijete može postati razdražljivo, potišteno, povučeno ili čak imate burne ispade prkosnog ponašanja i negodovanja. Promjena poznate društvene okoline može dovesti do poteškoća u sklapanju novih prijateljstava ili do nedostatka interesa i motivacije za uobičajene aktivnosti. U Vašem slučaju, prilagodba potencijalno može biti zahtjevnija zbog udaljenosti od oca, osobito ako je njihov odnos prisan i ako često provode vrijeme zajedno. Dakle, postoji mogućnost da će dijete i zbog toga pokazivati otpor prema ideji preseljenja i da će mu biti teško odvojiti se od oca. S druge strane, moguće je da dijete počne iskazivati veću privrženost i poteškoće s odvajanjem od roditelja s kojim se seli, u ovom slučaju s Vama, jer na taj način nadoknađuje potrebu za sigurnosti, stabilnosti i u roditelju traži podršku. Djeca školske dobi zbog navedenog mogu iskusiti i nedostatak koncentracije i pad u školskom uspjehu ili poteškoće s uklapanjem u novu sredinu. Slično se može očekivati i kod potencijalnog premještanja u novu školu u drugom razredu. Ipak, treba imati na umu da u tom slučaju dijete prolazi kroz proces prilagodbe na nove učitelje, kolege u razredu i način rada u školi dvaput, u prvom i drugom razredu. S obzirom da Vi nemate kontrolu nad brzinom dobivanja suglasnosti za preseljenje, ono na što se možete usmjeriti i kontrolirati jest da nastojite da preseljenje nije u sredini školske godine, nego početkom, kako bi dijete imalo više vremena za prilagodbu i prihvaćanje promjena. Sve reakcije koje sam navela su prirodne te se one mogu dogoditi, ali i ne moraju, stoga prilagodba može proći i bez većih posljedica. Prema tome, zbog specifičnosti svakog djeteta i konteksta u kojem se nalaze, ne možemo tvrditi i predviđati kakve će posljedice preseljenja biti.

Jedan od najvažnijih koraka koje možete poduzeti s ciljem postizanja što uspješnije prilagodbe na preseljenje je razgovor s djetetom u kojem ćete dijete na vrijeme informirati o preseljenju i razlozima preseljenja, pripremiti ga na nadolazeće promjene i opisati što sve može očekivati u novoj okolini. Posjećivanje i upoznavanje budućeg mjesta stanovanja kroz razne zabavne aktivnosti također može olakšati prihvaćanje odluke o preseljenju. Također, naglasak je važno staviti na dogovor o načinu kontaktiranja i komuniciranja s ocem i omogućavanje redovitog posjećivanja, kako bi dijete osjećalo sigurnost i predvidljivost u odnosu s njim. Napisali ste da nastojite da odnos Vas i djetetovog oca ne utječe na njegov odnos s djetetom što bih htjela pohvaliti i dodatno potaknuti da i u ovoj situaciji ne dopustite da nesuglasice s bivšim mužem djeluju na kvalitetu skrbi o djetetu. Ako je moguće, poželjno je da partnerske probleme ostavite po strani i da se zajedno usredotočite na prilagodbu djeteta na selidbu jer su oba roditelja ključna za adekvatan psihosocijalni razvoj djeteta. Također, vrlo je važno „naoružati“ se strpljenjem i dopustiti djetetu da svojim tempom prolazi kroz proces prilagodbe te pritom pokazati razumijevanje za njegovu emocionalnu reakciju, pružiti mu podršku i utjehu. Dakle, razumijevanje, toplina, priprema na promjene i podržavajuća okolina ključni su za ublažavanje i minimiziranje nepovoljnih posljedica preseljenja te za olakšavanje perioda prilagodbe djeteta. Pritom je vrlo važno što pažljivije osluškivati djetetove potrebe i promjene u ponašanje te na vrijeme reagirati i komunicirati s djetetom.

Za kraj Vam još jednom želim zahvaliti što ste se javili i što unaprijed promišljate o nadolazećoj prilagodbi Vašega djeteta te se pravovremeno aktivno informirate. Htjela bih Vam skrenuti pozornost i na važnost brige o sebi. Iako navodite da se selite kako biste sebi i djetetu olakšali neke životne okolnosti, ova promjena i za Vas može biti stresna, zbog čega je važno da brinete i o svojim potrebama i oslonite se na podršku bliskih osoba kad osjetite da Vam je ona potrebna. Također Vam želim naglasiti da se uvijek možete ponovno javiti ovim putem, putem besplatne savjetodavne linije za mame i tate Hrabrog telefona pozivom na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili pisati na savjet@hrabritelefon.hr.

Želim Vam puno sreće u koracima koji Vas očekuju.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.