Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Skidanje pelena i duda


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lucky29

19.07.2022. 14:05

Poštovana,
Imam sina koji će za dva tjedna navršiti 3 godine. Prije 5 mjeseci je dobio brata. Još prošlo ljeto pokušali smo ga skinuti iz pelena ali nije išlo pa smo odlučili pričekat. Svako malo bi pokušali ali nije bio spreman. Ovo ljeto smo odlučno krenuli u skidanje pelena ali nam jako loše ide. On je jako bistro dijete, sve razumije ima širok vokabular jako lijepo priča. Ali kad je u pitanju obavljanje nužde u tutu nastaje problem. Kad ga ostavimo na tutu on obavi malu nuždu ali nakon toga traži pelenu ponovno. Ako mu ne stavimo ljuti se i plače. Ako ga pustim samo u gaćicama namjerno se popiški po podu, kauču ili krevetu i još mi kaže „popišao sam ti krevet/kauč/pod”. Kad ga smireno pitam zašto je to napravio kaže mi da zato jer tako voli. Nekad u sat vremena popiški i po 3-4 para gaćica, namjerno se napinje da to obavi u gaćice.
Još jedan problem je duda: još prije godinu dana koristio ju je samo za spavanje, vani nikad. Zadnjih mjeseci dudu ne vadi iz usta. Inače prema bratu je ok, nekoliko puta ga je malo lupnuo ali više to ne radi nakon puno razgovora. Jedino mu ne želi dati niti jednu igračku, odmah mu uzima.
Molim vas savjet kako da ostavimo dudu i pelene.
Hvala
Lp

Hana Hrpka, prof. psih.

23.07.2022. 11:05

Draga mama,

prije svega želim Vam zahvaliti što ste nam iskazali povjerenje i javili nam se, to mi govori da brinete i prepoznajete važnost aktivnog promišljanja o odgoju Vaše djece. Iz Vašeg upita sam dobila dojam da ste brižna majka koja je zabrinuta za dobrobit svojih sinova i da Vam je stalo do toga da savladaju razvojne zadatke sukladno svojoj dobi. Vjerujem da je ponekad teško i iscrpljujuće nositi se s nesuradnjom i opisanim reakcijama Vašeg sina pri nastojanju odvikavanja od pelena i odvikavanju od dude, a sasvim je razumljivo i ako se osjećate nestrpljivo ili frustrirano.
Ako sam Vas dobro razumjela, zabrinjava Vas nespremnost Vašeg trogodišnjeg sina na odvikavanje od pelena i od dude. Kažete da ga pokušavate odviknuti od pelena s vremena na vrijeme i da je svaki puta odvikavanje neuspješno. Ističete da pri pokušajima da Vaš sin obavi nuždu na tuti odbija surađivati i traži pelenu i ako mu ne udovoljite krene plakati te postane ljut. Opisali ste i kako se namjerno pomokri u gaćice i po drugim prostorima kuće ako mu ne stavite pelenu. Također navodite kako imate sličnu situaciju s odvikavanjem od dude pri čemu ju stalno ima u ustima. Spominjete i njegove interakcije s mlađim bratom pri čemu navodite da ga je prije znao udariti što ste uspjeli razriješiti kroz razgovor, ali da odbija dijeliti igračke s mlađim bratom.
Proces odvikavanja od pelena i od dude nije pravocrtan, nego je to proces koji traje i ima svojih uspona i padova dok se u potpunosti ne savlada. Kako se djeca međusobno razlikuju, tako neka djeca ranije nauče obavljati nuždu na tuti dok je pak drugoj djeci potrebno nešto više vremena, pri čemu svako dijete s procesom odvikavanja započinje kada je spremno. Indikatori spremnosti na ovu razvojnu fazu odnose se na fiziološke i emocionalne. Fiziološka spremnost odnosi se na mogućnost djeteta da zadrži nuždu umjesto da ju obavi automatski. Emocionalna spremnost slijedi nakon što dijete postane fiziološki spremno, izuzetno je važna za cjelokupni proces odvikavanja, a prepoznaje se po djetetovom interesu za skidanjem pelene ili odlaskom na tutu. Zbog toga je bitno pratiti djetetov ritam i interes, te djelovati sukladno s njim, jer odvikavanje djeteta od pelene kada nije emocionalno spremno može oduljiti cjelokupni proces ili čak negativno utjecati na njega. Kada dijete samostalno pokaže interes za skidanjem pelene, možete ga bodriti i pohvaliti kod svakog uspjeha i pokušaja da obavi nuždu u tutu. Također, može Vam se učiniti kako je s vremenom dijete uspjelo usvojiti ove navike, ali nakon nekog vremena ponovno počne tražiti pelene, ili mu se dogodi nezgoda obavljanja nužde van tute i pelene, što je očekivano i prirodno jer je cijeli proces odvikavanja od pelena individualan.
Kod odvikavanja od dude ste naveli kako ju je koristio samo prije spavanja, odnosno, da je ranije već bio odviknut od dude, a sada mu je ponovno potrebna. Voljela bih istaknuti kako su u vremenu dolaska nove prinove u obitelj određene promjene u ponašanju starijeg djeteta očekivane. Neke od tih promjena u ponašanju mogu uključivati i regresivno ponašanje, što se odnosi na ponavljanje ponašanja karakterističnih za ranije razvojne faze kada su ta ponašanja djetetu davala sigurnost. U navedena ponašanja spada i ponovno vračanje na korištenje dude. Važno mi je istaknuti kako su ovakve promjene u ponašanju uslijed prinove u obitelj prirodne i kako je važno da ste strpljivi s Vašim sinom, te da mu dajete vremena kako bi se odviknuo od dude. Pritom možete osluškivati djetetov ritam i postepeno ponavljati korake koji su ranije pomagali u odvikavanju od dude. Ponekad nespremnost djeteta na odvikavanje kod roditelja može izazvati osjećaje preopterećenosti i frustracije, što dovodi do učestalih razgovora o odvikavanju od pelena i dude. Zbog toga Vas potičem da ovi razgovori ne čine većinu tema vaših zajedničkih aktivnosti i razgovora. Važno je djetetu pružiti dovoljno vremena, prostora i pozitivnog potkrepljenja u obliku pohvala, zagrljaja i nagrada i u obavljanju drugih aktivnosti, kako biste ga poučili da korištenje dude i obavljanje nužde na tuti ne određuje njegovu cjelokupnu vrijednost.
Također, ako procijenite da su navedena ponašanja popraćena još nekim promjenama u ponašanju koja Vas brinu, potičem Vas da se obratite pedijatru u Vašoj okolini, koji Vam može pružiti dodatne smjernice i provjeriti fiziološku podlogu iza navedenih ponašanja. Isto tako, možete razgovarati s odgajateljicama ako Vaš sin pohađa vrtić, te dobiti dodatne informacije o ponašanju Vašeg sina u vrtićkoj grupi.

Pitam se kako Vam se čine ovi prijedlozi. Ako imate još kakvih briga ili pitanja, potičem Vas da nam se ponovno javite.
Možete se javiti i na besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800. Linija je otvorena svakim danim danom od 9 do 20 sati i tim putem možete razgovarati s educiranim savjetovateljima o ovoj ili o nekim drugim pitanjima koja Vas brinu.

Želim Vam puno sreće u vašim daljnjim koracima!

Lijep pozdrav,

Hana Hrpka, prof.