Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Skola


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

07.04.2023. 14:25

Postovani,

Imam sina koji u septembru puni 5 godina i 8 mjeseci. Obavezna skola ga sljeduje sljedece godine. Ove godine u skolu moraju svi rodjeni do 30.06.2017. U sustini, nisam ga mislila slati u skolu, ali kako nam se vrtic zatvara, a ja moram na posao, ostaje nam skola kao opcija. Znam da zvuci brutalno, zbog mog posla u skolu, ali neke smo stvari ipak provjerili.

Redovno testiranje kod skolskog doktora je prosao. Moze u skolu, samo eto "jel mi ga zao, mali je".

Vodila sam ga kod psihologa koji je savjetnik za osnovne skole i ona je radila 45-minutno testiranje. Pokazao je izuzetne rezultate, vjerovatno visoko nadaren sa IQ vecim 130, ali nismo tacno mjerili jer mi je irelevantno, i za nas kao porodicu, a i za skolu. Posto je situacija u vrticima losa zbog manjka osoblja, psiholog misli da je bolje da ide u skolu. Pripremila me da ce u tom slucaju trebati vise vremena od mene, pomoc i slicno, ali da nije rjesenje za njega da sjedi u vrticu. Idealno bi bilo neki dobar vrtic plus vannastavne aktivnosti po izboru, no to ne postoji ovdje, a ne bih imala vremena ni da ga vödim. Inace ima razne interese, kemijski elementi, matematika, racunanje u glavi, zemljopis... Emocionalno i socijalno je tipicni petogodisnjak, vrckav, zaigran.

Opcija je da ga ispisem iz ovog vrtica i posaljem u novi (ako dobije mjesto), pa da onda krene u skolu sljedece godine u septembru. U novi vrtic bi isao mozda 6-9 mj maksimalno.

Opcija dva je da ga upisem u skolu, 8-12 su casovi s pauzama, prije casa bi bio u produzenom boravku i poslije. Tri dana sedmicno kupila bih ga odmah poslije casova i isli bi kuci. Produzeni boravak izgleda kao vrtix i djeca se smiju igrati cega zele, mogu pisati i zadacu, ali kome se ne da, moze i kuci s mamom, nema stresa happy

Mi smo isli i na razgovor s direktorom, pregledala je njegove testove, ima iskustvo s nadarenom djecom, to joj je uza specijalnost. Njena kcerka je upisala skolu sa 5 i pol godina, sad treba da maturira, sve je bilo uredu. Objasnila nam je da su testovi samo njegov potencijal, koji moze lahko ostati neiskoristen bez prave podrske. I negativne strane ranog polaska smo culi. Medjutim, ona bi ga primila (mogla je odbiti) i misli da bi funkcionisalo uz usku saradnju roditelja i skole. Jedino ga ne bi upisivala u cjelodnevnu skolu, nego samo do 12 (sto ni mi ne bi).

Opcija tri je da krene u januaru u skolu, kad napuni 6 godina, poslije raspusta, jer gradivo ionako zna.

Ja se trenutno raspadam u moru komplikacija u glavi. U sustini nemam brigu od gradiva. Ne bih vrsila pritisak na dijete, pa mi je uredu i da ponovi prvi razred ako se ne snadje. Mene brine kasnije, pubertet, bit ce najmladji.

Objasnili su mi da ce mu mozda u skoli biti tesko, ali ne znaci da ce i u vrticu biti sretan, posebno jer jedva mogu organizovati rad, a kamoli da jos imaju individualni pristup djeci.

Lijep pozdrav

Hana Hrpka, prof. psih.

12.04.2023. 17:25

Draga mama,
hvala Vam što ste se ponovno javili i na taj mi način iskazali povjerenje. Iz Vašeg sam upita dobila dojam da ste brižna mama kojoj je stalo do dobrobiti njenog sina, zbog čega Vas želim pohvaliti.

Ako sam Vas dobro shvatila, u dilemi ste što napraviti povodom obrazovanja Vašeg petogodišnjeg sina koji pokazuje znakove darovitosti. Opcije koje imate su da ga upišete u novi vrtić budući da se stari zatvara, da ga upišete u poludnevnu školu na jesen ili u redovitu školu od siječnja iduće godine kada bi napunio šest godina. Čini mi se da ste zabrinuti oko ispravnosti odluke koju morate donijeti i promišljate o potencijalnim posljedicama svake od njih.

Darovitost djeteta tema je s kojom se susreću brojni roditelji i koja sa sobom nosi mnogo izazova, ali i ispunjujućih trenutaka. Polazak u školu i cjelokupno obrazovanje darovitog djeteta, od roditelja, djeteta i njegove okoline zahtijeva prilagodbu u nekim aspektima rada, kako bi dijete moglo ispuniti svoj potpuni potencijal. Tako darovita djeca često imaju prilagođeni i/ili dodatni program u školi koji razvija njihove sposobnosti, no mogu zahtijevati i više rada na nekim drugim područjima, poput socioemocionalnog razvoja. Takvo što može biti izazovno i za roditelje i za dijete, što ste i sami prepoznali. Iz tog Vas razloga želim pohvaliti što promišljate o tome, jer je to doista važna odluka.

S druge strane, spomenuli ste kako ste razgovarali s nekoliko različitih stručnjaka koji su Vas savjetovali kako bi najbolje bilo da Vaše dijete krene u školu na jesen. Pitam se postoji li još nešto što bi Vam moglo olakšati donošenje odluke. Prema onom što ste napisali, čini mi se da su stručnjaci iz Vaše okoline svjesni važnosti prilagođenog obrazovanja koje je potrebno darovitom djetetu te bih Vas htjela potaknuti da nastavite suradnju s njima i podijelite svoja pitanja, brige i strahove. Oni kao stručnjaci i osobe koje su u direktnom kontaktu s djetetom će Vam najbolje moći odgovoriti na sva Vaša pitanja te Vas uputiti u to što možete napraviti kako biste osigurali da djetetovo odrastanje prolazi u najboljem redu. Isto tako, htjela bih Vas potaknuti da u svemu tom osluškujete i potrebe Vašega sina budući da je njegova dobrobit u središtu ovog pitanja. Probajte razgovarati s njim o tom što misli o ostanku u vrtiću i odlasku u školu te javljaju li mu se oko toga određene misli i brige. Iako o tome u konačnici odlučuju odrasli, važno je čuti osjećaje i misli djeteta. Dobila sam dojam da ste zabrinuti oko toga kako će Vaš sin funkcionirati u budućnosti i želim Vas ohrabriti da, neovisno o potencijalnim izazovima koje nosi budućnost, ustrajete u onom što je sada najbolje za Vašeg sina jer će to imati pozitivan učinak na njega sada i u budućnosti.

Ako imate još pitanja, možete mi se ponovo javiti. Također, možete nazvati savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Puno sreće u daljnjim izazovima želi Vam,
Hana Hrpka, prof.