Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 424 | Broj poruka: 1374

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


teta u vrticu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

josipaai

14.12.2018. 23:00

imam par pitanja u vezi vrtica pa vas molim da mi pomognete.Dijete 5 god je krenulo u vrtic po prvi put.Djecak je i razigran..kok kuce je dobar naravno da zna biti i neposlusan kao i svako dijete.Medutim kada je krenuo u vrtic kod odredene tete koja je u njegovoj grupi smo naisli na takvu odbojnost prema mom djetetu.znaci ta teta vidi samo ono najgore u njemu.tako da svaki dan od nje cujem da ne slusa..da gura tuce djecu razbija stvari..te ga ona odmah na hladan nacin odbija od sebe.ne pokusavajuci uopce stvoriti neki kontakt s njim..a on upravo na takav nacin zeli da ona obrati pozornost na njega..jednom se tako se izvikala na nj da su se sva djeca u grupi poplasila..ja kad dodem po nj vidim da se odmah uzruja kao da zeli da joj moje dijete vise ne dolazi..stalno mi govori najgore o njemu..uopce se ne zeli potruditi oko njega da mu prilagodba prode sto bezbolnije






Hana Hrpka, prof. psih.

19.12.2018. 20:30

Draga mama Josipa,
hvala Vam što ste mi se obratili za savjet i time mi ukazali svoje povjerenje. Puno roditelja se nađu u situaciji kada nisu sigurni što im je činiti te je pohvalno što ste se javili te što brinete za dobrobit Vašeg djeteta.
U Vašem upitu naveli ste da ste primijetili drugačije ponašanje tete u vrtiću prema Vašem djetetu, pri čemu kažete da Vam ona govori samo loše stvari o njemu. Naveli ste da teta odbija ostvariti kontakt s njim i žali se na njegovo ponašanje, odnosno kaže da gura i tuče drugu djecu. Vi smatrate da on sa svojim ponašanjem želi da ona obrati pozornost na njega. Žao mi je čuti da morate o djetetu slušati samo loše stvari te da dobivate dojam da nije dobrodošao u vrtić. Također, naveli ste situaciju gdje je ona vikala na njega, kada su se sva djeca u grupi preplašila. Ako sam dobro shvatila, pitate se što napraviti kako bi se situacija promijenila, odnosno htjeli biste da se teta potrudi kako bi prilagodba na vrtić Vašem sinu bila što bezbolnija.
Vrtić unosi veliku promjenu u djetetov život gdje ono ulazi u nepoznatu i novu okolinu te brigu o njemu preuzimaju osobe koje mu u početku nisu bliske. Da bi se što bolje prilagodilo na novu okolinu, dijete se treba osjećati prihvaćeno od strane vrtićke grupe i tete. Vjerujem da i sami znate koliko je tada djetetu potreban topao pristup odgajatelja koji će ga potaknuti na uključivanje i biti mu podrška u razdoblju prilagodbe. Uloga odgajatelja je brinuti o dinamici između djece, što znači da imaju odgovornost prekinuti bilo koji oblik nasilja među djecom koji primijete. Ipak, to i dalje mogu napraviti na način koji je dosljedan, ali podržavajući, bez kažnjavanja djeteta na bilo koji način. Reakcija odgajateljice kakvu ste opisali može posramiti Vaše dijete te preplašiti i njega uz drugu djecu. Sram i strah nisu načini discipliniranja djeteta te ono na taj način ne može naučiti koje je ispravno ponašanje. Isto tako, dijete koje udara drugu djecu sigurno proživljava nešto što mu je teško, a vjerojatno to ne zna izraziti na neki drugi način. Napisali ste da je kod kuće njegovo ponašanje drugačije i da ne vidite razlog za brigu, stoga se pitam jeste li primijetili neke promjene kod njega ili Vam je on možda nešto rekao o tome kako se osjeća.
U svakom slučaju, ponašanja tete koje ste naveli nisu u redu i smatram da je važno da poduzmete nešto.
Za početak je važno da otvoreno razgovarate s tetom u vrtiću, u situaciji kada nema djece pored vas. Mislim da je važno reći joj sve što ste i u upitu naveli, navesti razloge zbog kojih mislite da odbija Vaše dijete, u kojim situacija smatrate da nije primjereno postupala s Vašim djetetom te koje osjećaje to budi u Vama i kod Vašeg djeteta. Također, vjerujem i da će ona s Vama podijeliti svoje mišljenje i da je nakon toga potrebno pronaći rješenje koje bi bilo najbolje za Vaše dijete. Također, korisno bi bilo obratiti se dječjem psihologu u vrtiću i njemu/njoj objasniti što Vas točno brine. Psiholog može pomoći u komunikaciji s tetom te načinu rješavanja trenutnog problema. Psiholog može provesti određen dio vremena u vrtićkoj grupi promatrajući Vaše dijete u odnosu s tetom i drugom djecom. Na taj način može dobiti bolji uvid u situaciju i načine njena rješavanja. Također, predložila bih Vam da razgovarate sa svojim djetetom o tome što se događa kad ide u vrtić, što on misli o teti, kakav je njegov odnos s drugom djecom, boji li se nečega. Osim toga, i psiholog može razgovarati s njim i vidjeti kako se on osjeća u vrtiću.
Ako se nakon spomenutih prijedloga situacija ne promijeni, predlažem opciju da se javite ravnatelju/ici vrtića kojoj ćete objasniti cijelu situaciju i tražiti pomoć. Voljela bih znati kako Vam se čine ideje koje sam predložila.
Ako imate dodatnih pitanja možete se obratiti besplatnoj i anonimnoj savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr. Želim Vam puno strpljenja i uspjeha u suočavanju s izazovima koji su prisutni, kao i bezbrižnih trenutaka sa svojim dječakom.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.