Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 386 | Broj poruka: 1226

anonymous

Hana Hrpka, prof.

Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
Zagreb, Đorđićeva 26


Zabrinuta mama 23 mjesecnog djecaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

martinamatic245

24.07.2020. 21:50

Postovana,

ovim putem htjela bi Vam postaviti nekoliko pitanja, odnosno iznijeti problematiku koja me muci zadnje vrijeme. Situacija je slijedeca. Djecak, uredne trudnoce, apgar 10/10, normalnog motorickog razvoja prohodao je s 12 mjeseci. imao je normalne obrasce ponasanja, igranje, uspostavljanje kontakta s ocima, gugutanje, osnovne rijeci mama, tata, baka, cak je zbog crtica znao i nekoliko engleskih fraza. Jedina stavka koja se mozda mogla tada uociti je sto nije pokazivao geste kao primjerice pa pa, no znao je bravo, plestati uz pjesmice i slicno. U posljednje vrijeme dijete je odsutno. Ne odaziva se na vlastito ime, ima slab kontakt ocima. Kontakt ocima postizemo igrajuci igre koje su mu zanimljive kao skrivaca, skakljanje i slicno. Takoder, kada nesto zeli slabo gestikulira, rijetko pokazuje prsticem, prije uzme nas za ruku u odvede do mjesta koje zeli te tek ukoliko ne reagiramo na prvu i dodamo to sto zeli uz protestiranje pokaze rukom na sto se odnosilo. Sve slabije koristi rijeci mama i tata, no ipak i dalje nesto pokusava pricati, no znatno slabije od svojih vrsnjaka. Sto se tice druge djece, voli djecu, igra se s njima. Doma kada se igra sam vrlo je zaigran, sto bi se reklo zna se igrati. Zainteresiran je za igracke, smislja svoje igre. Pretrazujuci ove promjene u ponasanju, a poglavito neodazivanje na ime i gubljenje kontakta ocima, odlucila sam Vam se javiti kako bi me uputili sto dalje. Inace je vrlo razigrano i veselo dijete pa nas navedene promjene iznimno brinu.

Unaprijed Vam hvala na odgovoru

Hana Hrpka, prof.

29.07.2020. 21:15

Draga mama,
hvala Vam što ste se javili i odlučili mi pokloniti svoje povjerenje. U svom ste upitu napisali da imate dječaka koji je nedavno počeo pokazivati neke promjene u ponašanju koje su Vas zabrinule. Napisali ste da je dječak rođen iz uredne trudnoće i da je pri porodu bio zdrav te da se prvih dvanaest mjeseci razvijao uobičajenim tempom. U posljednje vrijeme čini Vam se da je dječak odsutan te ste spomenuli da se ne odaziva na svoje ime i da slabije uspostavlja kontakt očima, osim kada se netko igra s njim. Kažete da Vam se njegov govor čini slabije razvijen od njegovih vršnjaka, iako još uvijek koristi riječi, a riječi poput „mama“ i „tata“ koristi samo na nagovor. Spomenuli ste da voli drugu djecu, igra se s njima i da je inače zaigran i veseo. Voljela bih znati koliko dugo traju ponašanja koja ste primijetili i jesu li i drugi članovi obitelji možda primijetili iste promjene. Spomenuli ste da Vas jako brine njegov razvoj, što je vrlo razumljivo kod tako male djece – kada je dijete premalo da kaže u čemu je problem, lako se zabrinuti. Htjela bih Vas pohvaliti što ste reagirali i obratili nam se čim ste primijetili promjenu na svom djetetu. Vaše dijete je u razdoblju u kojem se ubrzano razvija, što može biti i vrlo uzbudljivo i vrlo stresno za roditelje koji, naravno, imaju potrebu pratiti što se događa i reagirati. Kod vrlo male djece nije uvijek moguće sa sigurnošću utvrditi zbog čega se događaju neke promjene u ponašanju pa stoga ponekad bez promatranja i ispitivanja uživo nije moguće reći niti postoji li neka smetnja ili poremećaj. Međutim, ako se rano reagira, pažljivim promatranjem i stručnim intervencijama moguće je ublažiti eventualne smetnje u velikoj mjeri te djetetu osigurati bolju kvalitetu života. Treba imati na umu i da jedan dio smetnji ili promjena u ponašanju nestane sam od sebe uz nježno usmjeravanje i poučavanje roditelja. Vidim da vaš dječak već ima pažljive roditelje i dom pun ljubavi, što je za njegov razvoj iznimno važno. Spomenuli ste da je dječak veseo, da se rado igra i sam i s drugima – nadam se da ćete nastaviti uživati u vremenu provedenom sa svojim sinom usprkos zabrinutosti. Iz ovog što ste napisali vidim da on u svakom slučaju uživa u igri i pažnji koje dobiva kod kuće.
S obzirom na spomenute mogućnosti, preporučila bih Vam da dječaka prvo odvedete pedijatru. Moguće je da je ovo samo faza u dječakovom razvoju koja ne mora ništa značiti, a moguće je i da postoji neki problem kojeg bi pedijatar mogao brzo uočiti budući da će vidjeti dijete uživo i moći sam promotriti kako dječak reagira. Ako liječnik ne otkrije uzrok, a problem ostane, uputit će Vas na neuropedijatrijsko testiranje u koje će uključiti cijeli stručni tim kako bi se ispitalo postoje li neke neurološke promjene. Postoji nekoliko dječjih bolnica i klinika u Hrvatskoj koje rade takva testiranja i dostupne su preko uputnice – liječnik će Vam znati preporučiti kamo da idete s obzirom na Vaše potrebe. Vjerujem da je mnogim roditeljima pomisao na to da moraju dijete voditi u bolnicu i na testiranja vrlo stresna pa se pitam brinete li u ovoj situaciji i o svojim potrebama i željama. Kao i Vaše dijete, i vi imate pravo na podršku i pomoć u svojoj okolini te ljude koji će Vas saslušati ili pomoći oko brige za dijete. Voljela bih znati da tu pomoć imate i koristite kako biste održali i vlastitu tjelesnu i mentalnu dobrobit. Ako poželite razgovarati, slobodno se obratite i na Hrabri telefon za mame i tate koji je otvoren od 9 do 20 sati svakim radnim danom na broj 0800 0800. Savjetovatelji Hrabrog telefona bit će spremni razgovarati s Vama, odgovoriti na Vaša pitanja i pružiti Vam podršku.
Želim Vam sve najbolje i ugodno ljeto provedeno u igri i zabavi s Vašom obitelji.
Puno pozdrava,
Hana Hrpka, prof.