Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1382

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Zabrinuta mama 23 mjesecnog djecaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

martinamatic245

24.07.2020. 21:50

Postovana,

ovim putem htjela bi Vam postaviti nekoliko pitanja, odnosno iznijeti problematiku koja me muci zadnje vrijeme. Situacija je slijedeca. Djecak, uredne trudnoce, apgar 10/10, normalnog motorickog razvoja prohodao je s 12 mjeseci. imao je normalne obrasce ponasanja, igranje, uspostavljanje kontakta s ocima, gugutanje, osnovne rijeci mama, tata, baka, cak je zbog crtica znao i nekoliko engleskih fraza. Jedina stavka koja se mozda mogla tada uociti je sto nije pokazivao geste kao primjerice pa pa, no znao je bravo, plestati uz pjesmice i slicno. U posljednje vrijeme dijete je odsutno. Ne odaziva se na vlastito ime, ima slab kontakt ocima. Kontakt ocima postizemo igrajuci igre koje su mu zanimljive kao skrivaca, skakljanje i slicno. Takoder, kada nesto zeli slabo gestikulira, rijetko pokazuje prsticem, prije uzme nas za ruku u odvede do mjesta koje zeli te tek ukoliko ne reagiramo na prvu i dodamo to sto zeli uz protestiranje pokaze rukom na sto se odnosilo. Sve slabije koristi rijeci mama i tata, no ipak i dalje nesto pokusava pricati, no znatno slabije od svojih vrsnjaka. Sto se tice druge djece, voli djecu, igra se s njima. Doma kada se igra sam vrlo je zaigran, sto bi se reklo zna se igrati. Zainteresiran je za igracke, smislja svoje igre. Pretrazujuci ove promjene u ponasanju, a poglavito neodazivanje na ime i gubljenje kontakta ocima, odlucila sam Vam se javiti kako bi me uputili sto dalje. Inace je vrlo razigrano i veselo dijete pa nas navedene promjene iznimno brinu.

Unaprijed Vam hvala na odgovoru

Hana Hrpka, prof. psih.

29.07.2020. 21:15

Draga mama,
hvala Vam što ste se javili i odlučili mi pokloniti svoje povjerenje. U svom ste upitu napisali da imate dječaka koji je nedavno počeo pokazivati neke promjene u ponašanju koje su Vas zabrinule. Napisali ste da je dječak rođen iz uredne trudnoće i da je pri porodu bio zdrav te da se prvih dvanaest mjeseci razvijao uobičajenim tempom. U posljednje vrijeme čini Vam se da je dječak odsutan te ste spomenuli da se ne odaziva na svoje ime i da slabije uspostavlja kontakt očima, osim kada se netko igra s njim. Kažete da Vam se njegov govor čini slabije razvijen od njegovih vršnjaka, iako još uvijek koristi riječi, a riječi poput „mama“ i „tata“ koristi samo na nagovor. Spomenuli ste da voli drugu djecu, igra se s njima i da je inače zaigran i veseo. Voljela bih znati koliko dugo traju ponašanja koja ste primijetili i jesu li i drugi članovi obitelji možda primijetili iste promjene. Spomenuli ste da Vas jako brine njegov razvoj, što je vrlo razumljivo kod tako male djece – kada je dijete premalo da kaže u čemu je problem, lako se zabrinuti. Htjela bih Vas pohvaliti što ste reagirali i obratili nam se čim ste primijetili promjenu na svom djetetu. Vaše dijete je u razdoblju u kojem se ubrzano razvija, što može biti i vrlo uzbudljivo i vrlo stresno za roditelje koji, naravno, imaju potrebu pratiti što se događa i reagirati. Kod vrlo male djece nije uvijek moguće sa sigurnošću utvrditi zbog čega se događaju neke promjene u ponašanju pa stoga ponekad bez promatranja i ispitivanja uživo nije moguće reći niti postoji li neka smetnja ili poremećaj. Međutim, ako se rano reagira, pažljivim promatranjem i stručnim intervencijama moguće je ublažiti eventualne smetnje u velikoj mjeri te djetetu osigurati bolju kvalitetu života. Treba imati na umu i da jedan dio smetnji ili promjena u ponašanju nestane sam od sebe uz nježno usmjeravanje i poučavanje roditelja. Vidim da vaš dječak već ima pažljive roditelje i dom pun ljubavi, što je za njegov razvoj iznimno važno. Spomenuli ste da je dječak veseo, da se rado igra i sam i s drugima – nadam se da ćete nastaviti uživati u vremenu provedenom sa svojim sinom usprkos zabrinutosti. Iz ovog što ste napisali vidim da on u svakom slučaju uživa u igri i pažnji koje dobiva kod kuće.
S obzirom na spomenute mogućnosti, preporučila bih Vam da dječaka prvo odvedete pedijatru. Moguće je da je ovo samo faza u dječakovom razvoju koja ne mora ništa značiti, a moguće je i da postoji neki problem kojeg bi pedijatar mogao brzo uočiti budući da će vidjeti dijete uživo i moći sam promotriti kako dječak reagira. Ako liječnik ne otkrije uzrok, a problem ostane, uputit će Vas na neuropedijatrijsko testiranje u koje će uključiti cijeli stručni tim kako bi se ispitalo postoje li neke neurološke promjene. Postoji nekoliko dječjih bolnica i klinika u Hrvatskoj koje rade takva testiranja i dostupne su preko uputnice – liječnik će Vam znati preporučiti kamo da idete s obzirom na Vaše potrebe. Vjerujem da je mnogim roditeljima pomisao na to da moraju dijete voditi u bolnicu i na testiranja vrlo stresna pa se pitam brinete li u ovoj situaciji i o svojim potrebama i željama. Kao i Vaše dijete, i vi imate pravo na podršku i pomoć u svojoj okolini te ljude koji će Vas saslušati ili pomoći oko brige za dijete. Voljela bih znati da tu pomoć imate i koristite kako biste održali i vlastitu tjelesnu i mentalnu dobrobit. Ako poželite razgovarati, slobodno se obratite i na Hrabri telefon za mame i tate koji je otvoren od 9 do 20 sati svakim radnim danom na broj 0800 0800. Savjetovatelji Hrabrog telefona bit će spremni razgovarati s Vama, odgovoriti na Vaša pitanja i pružiti Vam podršku.
Želim Vam sve najbolje i ugodno ljeto provedeno u igri i zabavi s Vašom obitelji.
Puno pozdrava,
Hana Hrpka, prof.