Estetska kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 118 | Broj poruka: 332

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Postoperativne komplikacije


Autor Poruka

anastazija 77

23.10.2009. 16:35

Poštovani
Zanima me ukoliko dođe po komplikacije poslije ugrađenih silikonskih implatanata,pa su potrebni i daljnji zahvati, čija bi odgovornost pritom bila i tko bi trebao financirati te iste. Hvala za odgovor!

Dinko Tončić, dr. med.

24.10.2009. 17:50

To svakako ovisi o vrsti komplikacija. Ukoliko bi se radilo o postoperativnom hematomu ili infekciji, takve bi situacije svakako bio duzan rijesiti kirurg, iako ovakve komplikacije najcesce nisu uzrokovane greskom lijecnika, vec vrlo cesto imaju veze sa nepridrzavanjem uputa od strane pacijenta. No, eticki i profesionalno bi bilo da lijecnik sam rijesi komplikaciju, ako to moze. U ova dva slucaja to i nije vezano uz neke vece troskove, osim sto kod ozbiljnije infekcije implantate treba odstraniti, kada bi troskove trebao snositi pacijent, jer bi prije zahvata trebao biti upoznat sa komplikacijama kako bi prihvatio moguce rizike. Sto se tice kasne komplikacije, a to je kontraktura kapsule, kod ove komplikacije treba odstraniti implantate, osloboditi vezivnu ovojnicu i postaviti nove implantate. Pacijent takodjer mora biti upoznat i sa ovom komplikacijom, koja se javlja tek nakon duzeg vremena od operacije, kako bi mogao takodjer snositi dio rizika . Radi se o komplikaciji koja nije uzrokovana greskom lijecnika, vec reakcijom organizma na implantate, sa mogucnoscu koje je pacijent upoznat prije zahvata te se svejedno, svojevoljno podvrgava operaciji. U ovom slucaju pacijent snosi rizik eventualnih dodatnih troskova nove operacije i zamjene implantata . Proizvodjac pak garantira za sigurnost implantata nakon sto se ugrade, tako da bi opet u njegovoj domeni odgovornosti bio implantat koji pukne nakon ugradnje.