Estetsko-korektivna dermatologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 65 | Broj poruka: 177

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


blue nevus


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mauro00

07.04.2008. 19:55

pozdrav... imam 20 god, i na glavi sam do prije par mjeseci imao veliku izraslinu za koju su mi dijagnosticirali da je ateron.. na skidanju tog aterona ispostavilo se da je to ustvari blue nevus ili kako mi je dr. rekao plavi madez.. mene zanima o cemu se to radi posto moram na jos jednu operaciju totalnog odstranjivanja i zanima me koje komplokacije to donosi ili samo da mi to opisete jer sam nasao samo neke strucne opise na netu na engleskom jeziku...
unaprijed hvala!!!!
ocekujem strucni odgovor ako je moguce

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.04.2008. 10:20

Riječ je o stečenoj, najčešće benignoj promjeni koja se obično pojavljuje u djetinjstvu ili adolescentnoj dobi. U većine osoba promjena se ne mijenja, no vrlo rijetko je moguć prijelaz u maligni tumor (maligni melanom). Plavi madeži manji od 10 mm koji se ne mijenjaju ne zahtjevaju terapiju. U madeža većih od 10 mm u promjeru (Vaš slučaj) ili koji se mijenja potrebno je kirurško odstranjenje uz histološku pretragu. Nakon toga problem je riješen.