Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ankilozantni spondilitis


Autor Poruka

Višnja

02.04.2002. 11:51


Poštovani,


Bolujem već 27 godina od SA (od 20. godine) a dijagnoza mi je povtrđena tek nedavno. Dva puta sam bolnički liječena i to u početku bolesti i prije dvije godine. Fizikalnu terapiju sam provodila stacionarno u Varaždinskim toplicama i ambulatno. Od medikamenata sam koristila nesteroidne antireumatike a po preporuci reumatologa nakon bolničkog liječenja prije dvije godine uzimala sam Salazopyrin godinu dana i samoinicijativno prekinula nakon niza nuspojava. Sada mi je stanje dobro i ne uzimam nikakve lijekove. Molim Vaše mišljenje i savjet u svezi daljnjeg liječenja.
Zahvaljujem na odgovoru, s poštovanjem
Višnja

Mr.sc.dr. Porin Perić

09.07.2002. 19:24

Poštovana Višnja!

Temelj liječenja ankilozantnog spondilitisa predstavlja edukacija bolesnika o provođenju medicinske gimnastike kod kuće (vježbi), koju bolesnik svakodnevno treba provoditi barem 10-15 minuta dnevno, ako je moguće i dulje. Korisna je primjena hidroterapije u liječenju te bolesti, te se preporuča što više plivanja. medikamnetozno se ta bolest liječi i sulfasalazinom (Salazopyrinom) koji Vi niste podnosili. Odluku o medikamentoznom liječenju prepustio bih liječniku reumatologu tek nakon detaljnog kliničkog pregleda i uvida u Vašu bolest. Za suzbijanje bolova koristi se široka paleta nesteroidnih antireumatika (Voltare, Lubor, Ketonal, Indometacin i sl). Danas su na raspolaganju i lijekovi koji štite želučanu sluznicu a imaju podjadnaki analgetski učinak kao i nesteroidni antireumatici. Takvi lijekovi su rofecocix (Vioxx) i celecoxib (Celebrex). Za detaljnije informacije javite se liječniku reumatologu s svim laboratorijskim i radiološkim nalazima.



Srdačan pozdrav, mr.sc.Porin Perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog

Andrija

24.07.2002. 12:15

Poštovanje!

Imam 26 godina i vjerojatno bolujem od ove bolesti. Trenutno sam na dodatnim pretragama, ali mislim da će konačna diagnoza biti ova.

Već sam čitao o ovoj bolesti, ali me zanima jedna stvar.
Interesira me da li imate informaciju kako narodni lijekovi djeluju na ovu bolest. Konkretno: kineska medicina - lijekovi i posebne vježbe.

hvala,
Andrija