Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


artroza-osteoartroza


Autor Poruka

Maja

12.04.2002. 07:45

Poštovani!

Radi se o mojoj majci. Stara je 55 godina i ima velikih problema s artrozom, točnije koljenima. Možete li mi odgovoriti više o liječenju ove bolesti lijekom koji se u obliku injekcije ubrizgava u koljeno. Radi se o nekoj kiselini (zoledronična ili hialuronska??) Navodno se u Hrovatskoj već provodi takovo liječenje za koje su tražili pacijente "dobrovoljce" za ispitivanje lijeka. Komu se možemo obratiti, obzirom da je moja majka zainteresirana za taj način liječenja jer su joj koljena već u kritičnom stanju.
Zahvaljujem Vam unaprijed na Vašem trudu i odgovoru koji možete poslati i na moju e-mail adresu.
Lijep pozdrav!
Maja

Mr.sc.dr. Porin Perić

09.07.2002. 19:51

poštovana Maja!

Radi se o lijeku koji se generički zove hijaluronanska kiselina i koji predstavlja normalni sastojak u ljudskom zglobu. Način liječenja se bazira na tzv.viskosuplementaciji ili slobodno prevedeno na nadomještanju lošeg podmazivanja zgloba putem takovih preparata koji oblažu živčane završetke i djeluju analgetski, te istodobno poboljšavaju biomehaniku zgloba i omogućuju bolje i slobodnije kretnje. Postoji više takvih preparata od kojih navodim samo neke npr. Synvisc, HylanGF ili Hyalgan koji se primjenjuju intraartikularno, što znači daju se direktno u zglobnu šupljinu koljena u razmaku od tjedan dana 3-5x zaredom. Liječenje se može ponoviti obično nakon godinu dana. Ti lijekovi se već dulje vremena u uporabi u Europi i svijetu a i u Hrvatskoj. Nisu potrebni dragovoljci, nego ako bolesnik može nabaviti lijek koji košta oko 250 eura prosječno jedna kura, lijek se može aplicirati u koljeno.

Srdačan pozdrav, mr.sc.Porin Perić,dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog

Maja

18.07.2002. 14:47

Poštovani dr. Porin

zahvaljujem Vam na Vašem odgovoru. Moja je majka spremna na ovu vrstu liječenja. Zanima nas kome se može direktno obratiti, jer bi prije nabavke lijeka i provođenja ovakove kure svakako htjela kontaktirati liječnika specijalista osobno. Da li je moguće obratiti se Vama osobno, u Zagrebu? Ili nam možete preporučiti specijalista kome se možemo obratiti.

Zahvaljujemo Vam unaprijed na Vašem vremenu i trudu.

Lijep pozdrav!

Maja