Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


artritis


Autor Poruka

Ivana

12.11.2001. 11:06

Kao posljedica infekcije klamidijom javio mi se artritis. Od lijekova koristim Salazopyrin i povremeno Vioxx (po potrebi). Kako imam 29 godina, a zeljela bih imati djecu, zanima me kakva su Vasa iskustva u vezi trudnoce i artritisa. Sto bih sve trebala poduzeti da trudnoca prođe u redu? S obzirom da mi je infekcija sada negativizirana, da li ce se problemi vezani uz artritis smiriti, ili ta bolest mora nuzno napredovati?
Imam jos puno pitanja i nedoumica, ali bih vjerojatno napisala cijeli roman kad bi nastavila dalje.
Uz srdacne pozdrave, puno hvala!

mr sc Porin Perić

07.12.2001. 16:36

Draga Ivana!

Niste precizirali o kakvom tipu artritisa se radi (reaktivni, spondilartritis, Reiterova bolest i sl). Sve navedene bolesti mogu biti povezane s klamidijom. Danas pouzdano znamo da klamidija nije uzroćnih tih bolesti, nego može doprinejiti njhovoj ranijoj pojavnosti i može utjecati na tijek kliničke slike, te ju je potrebno liječiti, što je u Vašem slučaju očito dobro napravljeno.
Nije nepoznata stvar da žene češće obolijevaju od različitih vidova artritisa, uz neke iznimke, ali da tijekom svoje bolesti mogu bez problema zanijeti, održavati trudnoću i kasnije donijeti na svijet posve zdravu djecu. Prema tome s te strane ne bi trebalo biti nikakvih bojazni, naravno, sve to treba kontrolirati Vaš reumatolog u suradnji s nadležnim ginekologom, ali u načelu ne biste trebali imati nikakvih problema.
Što se tiče lijekova koje uzimate, za Sulfasalazin se zna da je jedan od lijekova koji se rabe za liječenje artritisa, koji se najbolje podnosi u trudnoći, a što se tiće Vioxxa on nije ispitivan za tu populaciju, ali ga ne bi trebalo uzimati u slučaju da ostanete trudni. Inače ga ne bi trebalo uzimati za smanjenje bolova, osim u slučaju određenih želučanih tegoba.
Za detaljnije odgovore, trebam više informacija o točnoj dijagnozi Vaše bolesti i dosadašnjem liječenju, te prethodnim bolestima.


Srdačan pozdrav,

mr.sc.dr.Porin Perić
fizijatar-reumatolog