Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol u zglobovima


Autor Poruka

mirjana

12.11.2001. 15:50

Unatrag možda već 4-5 god. osjećam povremeno bol u desnom koljenu koja nije povezana sa tjelesnim naporom. Imam 26. god. i tome nisam pridavala neki veći značaj , ali sam ipak otišla doktorici koja mi je dala Voltaren gel. Nakon tretmana sa njim bol bi obično nakon nekoliko dana prestala, ali bi se opet nakon nekog perioda ponovila. Nekad bi to bio 1 mjesec, a neka pola godine i više. Prije 2. godine imali smo sistematski pregled i tada mi je reumatolog preporučio slikanje koljena nakon čega je utvrdio da nije došlo do trošenja hrskavice i zapravo mi nije dao nikakvu dijagnozu. Nakon toga sam se opet ,po potrebi, "sama" liječila Voltarenom.Od tog sistematskog bol se počela "seliti" i u desno rame i sada je to već tako jako da me zna probuditi noću. Molim Vas za mišljenje i savjet. Što da radim i što bi to zapravo moglo biti s obzirom da nemam puno godina? Unaprijed se zahvaljujem!

mr sc Porin Perić

07.12.2001. 16:43

Štovana Mirjana!

Na osnovi svega iznesenoga vjerojatno se radi o oštećenju hrskavice, koje nije evidentirano na rendgenskoj pretrazi, budući se ona niti ne vidi na RTG pretrazi.
Ne spominjete moguće otekline koljena ili ramena ili prisutnost fenomena poput "škripanja snijega" u zglobovima, što bi mi pomoglo u definitivnom utvrđenju Vaše dijagnoze.
Korisno bi bilo učiniti svakako reumatološki pregled i ultrazvučnu pretragu koljena ili ramena po potrebi radi potpunijeg uvida u stanje stvari. Vrlo je važno i zanimanje kojim se bavite, koje može biti provocirajući činitelj za mnoge lokomotorne tegobe.

Ali generalno gledajući, mislim da se eradi o početnom oštećenju hrskavice, za što je potreban pregled liječnika reumatologa.


S poštovanjem,


mr.sc.dr.Porin Perić
spec.fizijatar- reumatolog