Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol u koljenu


Autor Poruka

IGOR

27.01.2002. 20:11

Invalid sam s ozljedom kralježnice,krećem se pomoču štaka,ali jako teško,jer imam tešku povredu drugog i trećeg kralješka,i oštećen mi je lijevi snop živaca moždine,i imam dijagnozu "paraparesa",zbog toga oslabljeni su mi mišiči obadvije noge s tim da su mi na lijevoj nozi jako više oslabljeni.Međutim to nije ono u vezi ćega vam želim posavit pitanje,to mi je stanje isto već nekoliko godina,ali desilo se to da me je prije nekoliko mjeseci poćelo boliti lijevo koljeno.Zbog toga što sam imao jake bolove morao sam ležati u krevetu preko mjesec dana,i zbog toga mi je noga još više oslabila,fizijatar mi je propisao inekcije protiv bolova koje sam primao pet dana i bolovi su prestali,ali funkcije noge kod koje me je boljelo koljeno su znatno oslabile i mišiči su potpuno oslabili.Išao sam na terapije 2 x 15 dana(magnet,elektrostimulacija),ali to mi bas nije puno pomoglo.Sada nakon dva mjeseca od terapija stanje mi se popravilo za 30%,ali noga mi nije toliko jaka i funkcionalna kao prije povrede koljena.Uskoro odlazim u toplice na terapije ,zanima me dali će mi se vratiti isto stanje kao prije povrede koljena,i kojim načinom da ga vratim.Je li moguće pored terapija i jačanja vježbanjem još kojim načinom popraviti stanje.Unaprijed hvala na odgovoru!

mr sc dr Porin Perić

03.03.2002. 14:17

Štovani Igore!

Niste spomenuli u Vašem pitanju da li je možda učinjen RTG koljena.
Ako nije ja bih svakako preporučio učiniti RTG oba koljena, po mogućnosti u stojećem stavu. Tek nakon uvida u RTG koljena, mogli bi se dogovoriti o načinu daljnjeg vježbanja i jačanja mišića nogu, koje su ionako oslabljene radi parapareze. Naravno da je moguće povratiti snagu izgubljenog mišića. To će kod Vas biti nešto teže i dugotrajnije nego kod zdravih ljudi ( bez prisutne parapreze). Ako bi RTG koljena bio uredan, trebalo bi poraditi na vježbama jačanja muskulature natkoljenica( ne samo kvadricepsa) uz dozirano opterećenje i ev.dodatnu elektrostimulaciju. Koristan bi bio i bazen (hidrogimnastika).


Lijepi pozdrav,

mr.sc.Porin Perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog