Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kicma


Autor Poruka

Slavica

21.11.2001. 20:02

Prije devet godina ucinjena mi je opercija po dijagnozi discus hernia na nivou L5 i S1 lijevo(prolapsus disci i.v.L V i SI sin.). Nakon operacije te banjske rehabilitacije bilo mi je dobro, uz blagi oblik utrnosti lijevog vanjskog dijela lijevog stopala i povremenih grceva u listu iste noge. Normalno sam hodala i radila sve poslove. Prije mjesec dana imala sam tezi fizicki posao, tj, podigla sam malo tezi teret i nakon dva dana sam osjetila bol u krizima te jos vecu u kuku lijeve noge. Najvise osjetm bol pri ustajanju iz sjedeceg polozaja u uspravni (vise u kuku i donjem unutarnjem dijelu debelog mesa), nakon cega mogu normalno hodati bez boli.
Molim Vas da mi odgovorite da li je moguce da uslijed dizanja tereta mi se nesto pomjerilo i da li se moze ponoviti ono sto sam imala prije 9 godina.
Molim Vase misljenje i ev. da mi preporucite neku terapiju.
Unaprijed hvala. Slavica

mr sc dr Porin Perić

07.12.2001. 19:14

Štovana Slavica!

Ne vjerujem da je došlo do ponovnog prolapsa diska, koji se može pojaviti, bez obzira na učinjenu operaciju. Prolaps se može dogoditi na nekom drugom nivou ili smetnje mogu potjecati od operiranog dijela radi npr.nekakvih priraslica ili slično.
Zašto mislim da se ovaj puta ne radi o istoj stvari!
Ne navodite ovaj puta nikakve trnce, bol se tipično ne širi duž cijele noge, i bolje Vam je nakon što prohodate, odnosno tada ste bez bolova.
Najvjerojatnije se pri neopreznom dizanju tereta (Vi to ne biste smjeli uopće raditi, ako već dižete to mogu biti tek manje težine od 2-3 kg uz pravilan položaj kralježnice, što ste vjerujem naučili u toplicama) istegnuli samo mišićne strukture. Korisno bi bilo provesti fizikalnu terapiju u smislu istezanja tih struktura, teb općenito ponoviti fizikalnu terapiju za lumbalni dio u smislu jačanja mišića trbuha i leđnih mišića.
Naravno, sve to nakon pregleda reumatologa!!

Srdačan pozdrav,

mr.sc. Porin Perić, dr.med.
spec.fizijatar- reumatolog