Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolovi


Autor Poruka

Dijana

16.12.2001. 19:42

Postovani,

Imam 32 godine. Prije osam godina sam se prvi put porodila. Nakon poroda nastale su tegobe u vidu pritiska u glavi, vrtoglavice i nesvjestice. Nakon neuroloske obrade, ustanovljene su mi promjene na vratnoj kraljeznici, kao i otezana cirkulacija kroz nju, bez drugih patoloskih promjena. Vremenom sam naucila da zivim sa svojim tegobama, koje su se pogorsavale na promjenu vremena. Prije cetiri mjeseca sam se ponovo porodila. Tegobe su se pogorsale,posto sam stalno u kuci dijete mi je vecim dijelom dana na rukama. Bolove usjecam u vratnom, kao i u sredisnjem dijelu kicme. Bolovi se sire u prsa i dosta su jaki. Misici me takodjer nesnosno bole. Ponekad, poslije spavanja imam tezinu u prsima. Kad naglo ustanem javi mi se i tahikardija. Nosila sam i holter EKG, koji osim povremene tahikardije, nije nista drugo pokazao. Da li je moguce da od iscrpljenosti, mijalgija i jakih bolova u kicmi osjecam tahikardiju, pogotovo kad se sagnem prema naprijed ili naglo ustanem? Jako sam uplasena. Molim Vase misljenje.

Unaprijed zahvaljujem,

Dijana

mr sc dr Porin Perić

21.12.2001. 17:47

Štovana Dijana!

Na osnovu svega iznesenoga, definitivno da postoji vratni i torakalni bolni sindrom koji se sada pogoršao jer veći dio dana nosite dijete na rukama, što pogoršava postojeću simptomatologiju. Međutim tahikardija koju navodite u načelu nije povezana s vratnim i torakalnim sindromom, prije bih rekao da može biti rezultat Vaše iscrpljenosti i fizičke, a moguće dijelom i psihičke ( to ne mogu tvrditi jer nisam upoznat s cijelim problemom). Naravno da prvo treba isključiti srčanu bolest, te stoga svakako preporučam dodatnu kardiološku obradu koja bi uključila i ergometriju, ECHO srca i druge dodatne pretrage po naputku kardiologa.


S poštovanjem, mr.sc. Porin Perić, dr.med.
specijalist fizijatar-reumatolog