Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolovi u kicmi! Vjezbe??


Autor Poruka

Drazen

05.02.2002. 10:13

Pozdrav svima!

Problem je sljedeci:
Imam 23 godine. Vec 3-4 godine imam bolove u donjem predjelu kicme, valjda sam naglo izrastao...
Trpio sam te bolove do nedavno kada me je, cisteci snijeg, nesto "presjeklo" na lijevoj donjoj strani kicme. Bio sam na hitnoj i oni su mi dali neku injekciju i Voltaren forte. Sad me je to proslo i odlucio sam raditi neke vjezbe i pocet se bavit nekim sportom!
Mislio sam na trcanje, ali su mi rekli da to i nije bas najzdravije za kicmu!

Moja pitanja su:
Koji sport bi mi preporucili??
I kakve vjezbe bi trebao raditi??
Da li ima kakva internet-stranica o vjezbama ili nesto slicno??

Unaprijed zahvaljujem

Mr. sc. Porin Perić, dr.med.

27.03.2002. 21:13

Poštovani Dražen!

Teško je ovako preko Interneta preporučiti specifične vježbe, a zapravo ne znajući o čemu se točno radi. Za pretpostaviti je da se radi o uobičajenom lumbalnom bolnom sindromu kakav se često viđa u svim životnim skupinama. Za preporučiti je vježbe jačanja mišića prednjeg i lateralnog trbušnog zida, te vježbe jačanja mišića leđa- radi stvaranja tzv.fiziološkog korzeta, koji će sprečavati ponovnu pojavu bolova u donjem dijelu kralježnice. Od sportova korisno je i lagano rekreacijsko trčanje, ali ne u fazama boli, te svakako plivanje, osobito leđnog tipa, radi istezanja ev.skraćenih mišićnih skupina s prednje strane tijela.

Budući ste dosta mladi za pojavu takvih simptoma , preporučio bih svakako i pregled fizijatra-reumatologa radi ustanovljenja točne dijagnoze i provođenja adekvatnog liječenja.

Lijepi pozdrav,

mr. sc. Porin Perić. dr. med.