Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lezija medijalnog meniska


Autor Poruka

Ranko

15.11.2001. 13:12

Poštovani,
imam 38 godina i prije 18 mjeseci počeo sam osjećati povremenu bol u desnom koljenu te povremenu slabost i lošiju stabilnost u oba koljena. 28.09.2000. učinjena RTG snimka oba koljena. Nalaz: "na prikazanim kostima radiologijski nalaz je u granici normale."
12.10.200. Ortopedski nalaz: "...DG Distensio lig. collatrale mediale genus dex.
Th-lubor krema lokalno.
Narednih mjeseci stanje se poboljšalo.
6. mj. 2001. ponovo počinjem osječati bol u desnom koljenu, lošiju gibljivost, povremeno zatezanje, do jeseni višekratno ponavljane trenutačne boli i ukočenosti zgloba - iz čučnja u stojeći položaj - nakon toga opet smirivanje stanja.
10.mj.2001. nogomet i nakon udarca po lopti snažna bol, ukočenje zgloba i šepanje do danas.
18.10.2001. Artrografija desnog koljena: Koso položena ruptura stražnjeg roga medijalnog meniska koja polazi sa donje plohe, te dijelom zadire i u područje korpusa. Ostali artografski nalaz desnog koljena je uredan.
18.10.2001. Ortopedski nalaz: Dg laesio menisci med. genus. Javiti se radi dogovora za artroskopiju kojena.
Možete li mi odgovoriti:
- kako se zapravo izvodi artroskopija
- gdje se u Hrvatskoj postižu najbolji rezultati
- je li u mojem slučaju neizbježna i nužna
- oporavak, rehabilitacija i prognoze - prestanak rekreativnog bavljenja sportom?
- postoji li neka druga terapija osim operacije
- što do eventualne operacije - mirovanje ili razgibavanje koljena - bedreni mišići već vidno atrofirali
Napominjem da se nikada nisam profesionalno i intezivno bavio sportom, ali sam prije 12 godina u prometnoj nezgodi zadobio udarac upravo u predjelu koji je sada bolan. Može li to imati uopće kakve veze?
Hvala na strpljenju.

Mr. sc. Porin Perić, dr.med.

07.12.2001. 17:01

Štovani Ranko!

Puno pitanja ali pokušati ću biti kratak i razumljiv.

Sudeći po Vašim tegobama (učestalošću bolova i što je važnije zakočenošću koljena) artroskopija je svakako najbolje rješenje za Vas, jer nisam siguran da bi klasične metode fizikalne terapije dovele do znatnijeg popravka stanja osim ev.ublaženja bolova i popravka tonusa muskulature na kraći rok. Budući je artrografski verificirana ruptura meniska koji se onda u određenim položajima koljena uklješti u samom koljenu i onda zapravo predstavlja izvor boli i svih drugih Vaših tegoba.
Artroskopija se izvodi u spinalnohj anesteziji (što znači da ste Vi budni, ali su Vam anestezirane noge tako da možete pratiti i čuti tijek operacije). Artroskopija zapravo predtsvlja manji operativni zahvat koji traje oko 45 minuta do 1 sata, a s malim instrumentom poput tanke žice i optičkim aparatom na vrhu ulazi se u koljeno i onda se pronađe oštećeno mjesto, na isti način sitnim instrumentarijem se odstrani zahvaćeni dio meniska, dakle sve pod kontrolom oka, bez diranja drugih zdravih struktura. Stoga je rehabilitacija i oporavak punoi kraći nakon takvih nego nakon klasičnih zahvata, te traje oko 3 mjeseca najdulje.
Na koži koljena nakon operacije ostane tek nekoliko sitnih ožiljaka od uvođenja instrumentarija i artroskopa u koljeno.Operirati se možete bilo gdje u Hrvatskoj ako ste iz Zagreba preporučio bih svakako Doc.dr.Miroslava Hašpla na Klinici za ortopediju -Šalata, kojem je koljeno uže područje rada. Naravno puno je i drugih vrsnih kolega ortopeda, koji to mogu dobro napraviti, ali budući se radi o dosta rutinskom zahvatu bez značajnijih komplikacija, ne biste se trebali bojati to što prije napraviti.
Možete se nakon artroskopije nastaviti s bavljenem rekreativnog sporta, a do operacije korisno bi bilo ojačati svu muskulaturu natkoljenice, koja je već propala, bolji će biti postoperativni rezultat u rehabilitaciji.
Ne vjerujem da ova ozljeda ima veze s traumom pred 12 godina, predugo je vremena prošlo, ali tu vezu nije moguće posve isključiti.

S poštovanjem,

mr. sc. Porin Perić, dr.med.