Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolovi u vratu


Autor Poruka

sime

19.02.2002. 21:41

Poštovani,
Imam 25 godina i već dva dana osjećam jake bolove u vratu straga koji se šire u glavu pa nešto slabije i uz cijelu kralježnicu (to mi se već javljalo u par navrata). Ne mogu isključiti utjecaj fizičkog napora i eventualni propuh na ovakovo stanje, ali budući da radim posao u kojem bi lako mogla stradati kralježnica i zglobovi, već sam sada zabrinut. Vrti mi se i osjećam slabost, a u početku sam osjećao i mučninu, najvjerojatnije od intenzivne glavobolje u potiljačnom dijelu na granici s vratom.
Zanima me što bih trebao poduzeti, da li je neophodno slikati vratnu ili cijelu kralježnicu, koliko je opasno takovo zračenje (s obzirom na dob i reprodukciju) ili bi bolje bilo napraviti CT? Da li je potrebno učiniti color Doppler vratnih krvnih žila? Kakva je terapija takovih stanja? S obzirom da ću veći dio svoga života jednim dijelom i fizički opterećivati kralježnicu što mi preporučate (intenzivnije kontrole, vježbe, ili sl.)
Unaprijed hvala.

mr sc dr Porin Perić

05.05.2002. 23:28

Poštovani Šime!

Najvjerojatnije je riječ o tzv.cervikocefalnom sindromu, koji svoje izvorište boli ima u području vrata, a bol se širi u stražnji dio glave, druge dijelove glave i kralježnice, praćene drugim simptomima poput mučnina, vrtoglavice, šuma u uhu i slično.
Korisno je učiniti RTG vratne kralježnice radi uvida u njezine moguće degenerativne promjene (iako ste mrvicu premladi za tako nešto), a i Doppler krvnih žila tzv.vertebrobazilarnog sliva. Zračenje nije veliko pri RTG vratne kraljkežnice. Možda u samom početku nema potrebe za CT pretragom, no u slučaju da fizikalna terapije ne pomogne u liječenju ovakovog stanja (a ona jest glavnbi izbor u liječenju cervikocefalnog sindroma) može se naknadno odlučiti i na tu pretragu u dogovoru s nadležnim kliječnikom. Preporučam bavljenje nekim sportom poput plivanja npr. vježbe istezanja mišića vrata i torakalne kralježnice, te u slučaju jačih tegoba ambulantnu fizikalnu terapiju za cervikocefalni sindrom.

Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog