Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lumboischialgia bil.


Autor Poruka

dinka

21.02.2002. 23:56

Štovani dr. Perić,
molim Vas za savjet. Imam 44 godine. Više godina patim od bolova u križima koji se šire niz noge, izrazitije lijevo.Prije godinu dana hospitalizirana sam zbog lumbalne mijelografije. Nisam imala smetnji mokrenja niti motorike stopala. Dijagnostička obrada pokazala je slijedeće : lumbalna mijelografija - vidi se dorzomedijalni i dorzolateralni lijevostrani prolaps i.v. diska u etaži L4,L5. Postavljena dijagnoza : prolapsus disci intervertebralis L IV/V, lumboischialgia. Tada nisam pristala na operacijske liječenje pa mi je preporučena fizikalna terapija i anelgetik. Nakon par mjeseci boravila sam u klinici za medicinsku rehabilitaciju gdje sam bila uključena u program fizikalne terapije i rehatabilacije / kineziotzerapija, elektro. termoterapija./Nakon terapije klinička slika je bila bez znatnije promjene te sam otpuštena uz preporuku pregleda kod neurokirurga te po potrebi ponavljanje fizikalne terapije. Kakve mogućnosti imam i da li je operacija neizbježna?
Hvala na odgovoru.
Dinka.

katica

19.04.2002. 19:20

Imam 30 g.proteklu godinu sam često imala bolove u križima.
Prije mjesec dana pri čučnju osjetila sam jaku bol u kralježnici,a tek
sutra dan trnjenje lijeve noge.
Obavila sam CT kralježnice nalaz jebig-smileisk je snižen.Vidljiv je prolaps diska dorzomedijalno i dorzolateralno lijevo gore tkivo diska obliterira
lijevi latelarni recesus iznad i.v. otvora i komprimira korjen živca.
Molim da li je nužan operativni zahvat ili je moguče to riješiti nekim
drugim tretmanom.

Unaprijed zahvalna!

mr sc dr Porin Perić

05.05.2002. 23:35

Poštovani!

Postoje dva osnovna pristupa liječenja hernije (prolapsa) diska:
1. konzervativno liječenje- uglavnom fizikalna terapija i kinezioterapija
2. operativno liječenje

Ako nema apsolutnih indikacija za operaciju ( a koliko vidim nema ih u ovom slučaju), treba pokušati s primjenom fizikalne terapije kroz 2-3 mjeseca uz osobiti akcenat na vježbe u bazenu i u dvorani, koje snaže mišiće ledja i trbušne stijenke. Ako takova terapija ne dovede do uspjeha treba konzultirati neurokirurga i u dogovoru s njim se odlučiti na daljnje liječenje. Zadnja instanca naravno uvijek ostaje operativno liječenje, koje se sastoji u uklanjanju prolabiranog diska.


Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić. dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog