Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


calcarrea


Autor Poruka

marina

22.02.2002. 22:38

Imam 33 godine i dijagnozu calcarrea, tj. taloženje kalcifikata u ramenim zglobovima. Molim da mi kažete nešto o toj bolesti, da li se proces može zaustaviti ili usporiti, možda postoji adekvatna prehrana koja bi mogla pomoći. Hodam i na terapije (ultrazvuk i laser), te individualne vježbe. Zanima me također kako nastaje, tj. zbog čega nastaje takva bolest. Unaprijed hvala, Marina

mr sc dr Porin Perić

05.05.2002. 23:42

Poštovana Marina!

Riječ calcarea znači postojanje kalcifikata u nekom tkivu, u ovom slučaju očito u ramenu. Bolji naziv za takovo stanje jest kalcificirajući tendinitis tj. prisutnost kalcifikata u nekoj od tetiva u području ramena, a najčešće u području tetive mišića supraspinatusa, koji nastaje zbog degenerativno-upalnih promjena navedene tetive. Do toga dolazi zbog pojačanog trenja navedene tetive koje se javlja pri njezinu uklještenju između 2 koštana dijela u zglobu ramena, a nastaje osobito pri radi s rukom iznad horizontale ili s rukom odmaknutom ustranu (abdukcija). Prehrana nema utjecaja na ovu bolest, a kalcifikat može smetati osobito u fazi stvaranja kada iritira navedenu tetivu.Nije ga potrebno odtranjivati , jer sponatno nestaje nakon nekog vremena.
Korisna je primjena fizikalnih procedura, koje Vi i provodite , osobito u bolnoj fazi.


Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog