Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kralježnica i vježbe


Autor Poruka

ante

23.02.2002. 22:50

Poštovanje!
Čitao sam u jednoj knjizi o fitnesu za žene, hrvatske autorice, o tome kako vježbe za jačanje trbušnih mišiča mogu biti štetne.Mislim da se radilo o klasičnim trbušnjacima.Navodno se time jača neki mišić koji zateže i krivi kralježnicu.Ako je to točno, na koji način onda jačati te mišiće.Meni je to posebno bitno jer moram jačati trbušne i leđne mišiće zbog stabilnosti kralježnice.Peti slabinski kralježak mi je malo pomaknut prema naprijed i to je vjerovatno razlog zbog kojeg imam bolove nakon dužeg stajanja.Statičke vježbe koje sam radio u početku ipak nisu toliko efikasne.
Hvala unaprijed
Ante

Mr.sc.dr. Porin Perić

03.07.2002. 19:49

Poštovani Ante!

Vi vjerojatno imate problem s kralježnicom koji nazivljemo spondilolisteza, kada zapravo dolazi do mehaničkog klizanja jednog ili više kralježaka prema naprijed ili natrag u odnosu na preostale kralješke. Najvažniji način zadržavanja stabilnosti kralježnice u Vašem slučaju upravo jest jačanja i trbušnih i leđnih mišića ( ne samo statičke vježbe koje se koriste kada je izraženija bolna komponenta) nego i standardne dinamičke vježbe, kada dolazi do snaženja mišića i prednjeg trbušnog zida ( ima ih više, nisu samo ravni trbušni mišići, postoje i kosi i neki drugi) i leđne muskulature. Takova muskulatura onda poput jednog mišićnog korzeta daje stabilnost tom relativno nestabilnom dijelu kralježnice. Ne znam na što se točno odnosio članak u navedenom časopisu, ali svakkao da neravnomjerno jačanje samo jedne skupine mišića na račun drugih nije opravdano.
Dakle, sumarno vježbe snaženja dinamičkog tipa koje se sastoje u više ponavljanja s manjim opterećenjem u Vašem slučaju, uz eventualnu uporabu lumbalnog steznika u situacijama kada očekujete veće opterećenje u lumbalnom dijelu (dulja vožnja u sjedećm položaju u autu, neki fizički posao i sl) vitalni su činitelji za stabilnost Vaše kralježnice.

Srdačan pozdrav, mr.sc.Porin Perić,dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog