Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Femoropatelarna artroza


Autor Poruka

Milorad

27.11.2001. 23:48

Imam 41 godinu.Prije 6 godina dijagnosticirana mi je artroza u oba koljena ,a u desnom još i Bekerova cista.
Obzirom da moje zanimanje zahtjeva skoro cjelodnevno stajanje(cca 10 sati) a i veliki sam zaljubljenik u skijanje,zanima me kakav razvoj bolesti mogu očekivati?

Unaprijed zahvalan!

mr sc dr Porin Perić

07.12.2001. 19:37

Štovani Milorad!

Teško je reći kakav će biti tijek bolesti, jer se radi o prilično individualnoj stvari. Naravno da dugotrajno stojeće zanimanje može doprinijeti mogućem pogoršanju bolesti, ali nije sve tako crno, lošija varijanta bi bila da imate klečeće ili sjedeće zanimanje (npr,parketar,
polagač pločica, časna sestra!!). Bakerova cista također ne mora biti ograničavajući činitelj, ako nije prevelika i izaziva bolove ili onemogućuje potpune kretnje u koljenu.
Mislim da možete nastaviti s skijanjem, ako ono ne izaziva znatnije smetnje, to ćete ipak Vi najbolje znati nakon što oprobate.
Korisno bi bilo ojačati natkoljeničnu muskulaturu (dakle i kvadricepse i stražnu natkoljeničnu ložu) kako bi se što lakše nosili sa svojom bolešću.
Definitivnu procjenu moguće je naravno dati tek nakon kliničkog uvida u stanje Vašeg koljena i uvida u radiološke nalaze.

Lijepi pozdrav,

mr.sc.Porin Perić,dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog