Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Istegnuće u predjelu prepona


Autor Poruka

Martina

09.01.2002. 14:43

Treniram ples, a moj plesni partner prije godinu dana počeo je osjećati bol u preponi. Uz veće ili manje bolove, te uz povremene pauze od mjesec dva nastavljao je trenirati. Prije nekoliko tjedana otišao je liječniku opće prakse, koji ga je uputio na R...... specijalisti ortopedu, a obavio je i ultrazvuk mekih tkiva. Na ultrazvuku nisu pronašli ništa, a ni liječnik mu nije ništa konkrentno rekao, već ga je uputio drugom specijalistu, te na magnetsku rezonancu (to će obaviti tek za koji mjesec). On je u međuvremenu prestao trenirati, a bol je, neovisno o tome ponekad jača, ponekad slabija. On to masira, ali bez uspjeha.
Osim prepone, osjećao je i bol u stopalu koja se stalno ponavlja već skoro dvije godine. I to je bilo snimljeno na rentgenu, kao i scintigrafijom - na kojoj se opet ništa nije vidjelo. I ta bol se povremeno javlja, on prestane trenirati, to se malo smiri, pa se opet pojača - iako u to vrijeme nije trenirao. Liječnički savjet i tu je bio mirovanje i fizikalna terapija strujom uz vježbe u bazenu, što je odradio - bez rezultata.

Kako ples nije sport poznat po neizlječivim povredama (primjerice ja sam imala napuknuće hamstringsa, može se uganuti zglob, nešto istegnuti - ali sve to prođe), voljela bih da mi netko objasni - kakvi su to bolovi čiji se uzrok ne može vidjeti na rentrgenskoj ili ultrazvučnoj snimci, i je li moguće da je uzrok psihičke prirode?

mr sc dr Porin Perić

25.01.2002. 18:47

Poštovana Martina!

O psihičkom uzroku tegoba može se eventualno govoriti tek kada se isključe svi drugi objektivno mogući organski razlozi za tegobe. Budući nije napravljena magnetska rezonaca, niti dijagnostika nije dovršena te svakako treba pričekati nalaz te pretrage za potvrdu ili isključenje dijagnoze. Kod plesnih športova često se događaju razna istegnuća ili čak i rupture pojedinih mišića ili ligamenata, osobito u području prepona i stopala. Budući je scintigrafija bila negativna vjerojatno se nije radilo o stress frakturi u području stopala. Ortopedi se bave takvim vrstama ozljeda i siguran sam fa je magnetska rezonanca pravi izbor za Vašeg partnera. Ako taj nalaz bude uredan, moguće je da su tegobe vezane i za psihogene uzroke.

Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić,dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog