Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kifoza 90 stupnjeva.


Autor Poruka

Boris

13.12.2001. 21:09

Imam 48 godina i tek u devetom mjesecu sam došao na pregled u bolnicu na Šalati, odjel ortopedije, gdje mi je dijagnosticirana kifoza skoro 90 st. sa dominacijom na TH 6 , 7 , 8 , 9. Postoji mogučnost operativnog zahvata sa velikim rizikom, jer i ovako se dalje ne može živjeti od bolova u cijelim leđima, kukovima, križima ,nogama(na obadvijema obavljena operacija vanjskih vena),vratu,glavi a najgori bolovi u predjelu grudnog koša(srce-pluča).U radnom sam odnosu više od 28 godina ali ovako više ne mogu raditi.Spremaju mi se papiri za invalidsku komisiju da možda dobijem neku invalidnost ( ne in. penziju),
pa možda dobijem lakši posao jer sam vodoinstelater na održavanju.
Molio bih nekog tko ima iskustva s tom bolešču i situacijom da mi da
neki savjet. Svi mi savjetuju operaciju odnosno dvije , ali nitko nezna
kakav če biti ishod.
Pozdrav svima.

mr sc dr Porin Perić

21.12.2001. 17:38

Štovani Boris!

Moje uže područje interesa nisu deformacije kralježnice, ali Vam mogu reći slijedeće: kifoza od 90 stupnjeva je prilično izražena deformacija koja Vam može "zagorčavati" život kako i sami navodite. Postoje i mogućnosti operativnog liječenja, tim više što se kod tako izraženih deformacija metodama fizikalne terapije i vježbanjem postižu vrlo mali rezultati. Navedeno područje spada u domenu ortopeda, budući ste bili na Šalati prepostavljam da ste iz Zagreba, te toplo preporučam konzultirati Doc.dr.Vladimira Kovača, specijalistu ortopeda iz K.B.Dubrava u Zagrebu, koji se tim područjem usko bavi i vrstan je poznavatelj svih problema vezanih uz kralježnicu.


S poštovanjem, mr.sc.Porin Perić.dr.med.
specijalist fizijatar-reumatolog

Boris

02.01.2002. 08:55

Poštovani doktore , najiskrenije Vam se zahvaljujem na odgovoru, te Vam želim sretnu Novu godinu 2002. i puno uspjeha u radu.
Nisam iz Zagreba ,(iz Koprivnice) a na Šalati sam bio kod gsp. doktora Duvančića (spec.ortoped) a on mi je prgledom ustanovio diagnozu i predložio operativni zahvat i upoznao s postoječim velikim rizikom,jer isprviti kralježnicu za oko 20-30 stupnjeva zna napraviti , ali nezna se što će biti sa živcima, leđnom moždinom ?Veliko Vam hvala na informaciji o gsp. doktoru u K.B.Dubravi pa ču zamoliti i njegovo mišljenje.
Hvala i sve najbolje.
Boris.