Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


škljocanje


Autor Poruka

ela

10.12.2001. 08:50

Poštovani,
problem kojeg imam postoji već godinama, bol i smetnje su podnošljivi ali, čini mi se, napreduju. Svi, ali doista svi zglobovi mi pucketaju i škljocaju, ne samo ujutro nakon ustajanja već i tokom dana, prilikom kretanja. Postoje određeni pokreti ruke, prstiju, glave ili koljena koje, ako ponavljam minutama - minutama će trajati glasno pucketanje. Bol nikad nije prejaka, ali je uvijek lagano prisutna, kao i osjećaj veće ili manje zakočenosti. Nisam primjetila oticanje zglobova.
Imam 35 godina.
Molim Vas za mišljenje o spomenutim problemima, kao i za preporuku kako ih dalje tretirati. Brine me što osjećam da su smetnje kronične naravi s postupnim sve izraženijim poteškoćama. Što mogu očekivati za 10-ak godina?
U očekivanju odgovora - zahvaljujem i pozdravljam Vas.

mr sc dr Porin Perić

21.12.2001. 17:23

Štovana Ela!

Niste mi precizirali radi li se o grubom pucketanju, kao da nešto "preskače" ili finom pucketanju, jer postoji razlika između ta 2 tipa pucketanja. Budući su bolovi ipak minimalni, pretpostavljam da se radi o ovom prvom, dakle grubljem pucketanju, koje je i čujno (tako i Vi navodite) što je svakako bolja varijanta za Vas. Najčešće se radi o preskakanju određenih tetivnih struktura preko koštanih dijelova što uzrokuje određeno trenje i pucketanje, a radi se u principu o bezazlenim fenomenima koji ne predstavljaju nikakvu bolest po sebi.
S druge strane fino pucketanje određenih zglobova, osobito koljena, može biti udruženo s degenerativnom bolešću zglobne hrskavice i samoga koljena,što je nešto lošija varijanta, ali još uvijek ne trebate se previše brinuti, jer se određenim postupcima fizikačlne terapije i određenim režimom života mogu značajno smanjiti tegobe.
Sve u svemu, mislim da nema velikih razloga za zabrinutost.

S poštovanjem, mr.sc.Porin Perić. dr.med.
specijalist fizijatar-reumatolog

ela

21.12.2001. 23:44

O, ovo je bilo lijepo za pročitati!
happy
Hvala Vam na odgovoru - i sretni Vam blagdani.