Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


umjetni kukovi


Autor Poruka

branka

21.12.2001. 15:00

Imam 41 god.i prije 2 god u Zagrebu su mi ugrađene obostrane totalne proteze kuka bescementnog tipa zbog urođenog iščašenja i nakon nekoliko operacija u djetinjstvu.nakon uredne rehabilitacije osjećam se dobro i hodam bez štaka.zamolila bih savjet:kako održati ovakvo stanje što duže i da li je moguće nekim načinom života održati ove proteze čitav život.koliko sjediti,koliko hodati, koliko vježbati,ne mogu odrediti odg.omjer i da li normalan sexualni život može oštetiti proteze.
unaprijed se zahvaljujem.

mr sc dr Porin Perić

14.01.2002. 21:48

Draga Branka!

Prošlo je već dosta vremena nakon operacija, tako da se možete potpuno uključiti u normalni svakodnevni život bez straha. Ugrađene proteze imaju svoj rok trajanja koji je različit i kreće se između 10-15 godina. Vježbe trebate provoditi što češće radi održavanja snage muskulature, plivanje je vrlo korisno u tom smislu. Možete sjediti, hodati i vježbati sve do granice boli. Što se tiče seksualnog života, nema nikakvih većih zapreka za njegovo provođenje. Ne preporuča se jedino preveliko okretanje nogu prema van, a može se izvoditi ili u uobičajenom položaju kada je muškarac gornji partner, ili i obrnuto kada je žena gore. Preporuča se i bočni položaj bez ikakvih ograničenja.
Detaljnije informacije o svemu možete pronaći u knjižici Prof. Dubravka Orlića: " Život s umjetnim zglobom kuka" koju možete nabaviti u Klinici za ortopediju-Šalata-KBC Zagreb.

S poštovanjem,



mr.sc.dr.Porin Perić
specijalist fizijatar-reumatolog