Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


koljeno


Autor Poruka

edvin

03.02.2002. 15:18

Što točno znači Chondromallatio patelae gradus II-III?

mr.sc.dr. N. Laktašić-Žerjavić

10.03.2002. 18:33

Hondromalacija patele ( što bi u slobodnom prijevodu značilo Razmekšanje hrskavice ivera-patele koja oblaže iver sa stražnje strane, tj. u dijelu okrenutom prema unutrašnjosti koljenog zgloba i omogućava klizanje ivera po površini natkoljenične kosti) je jedan od najčešćih uzroka boli u prednjem dijelu koljena. Tako razmekšana hrskavica slabije podnosi mehanička opterečenja i brže se troši što uzrokuje brže "starenje" prednjeg dijela koljena.
Najčešći uzroci pojave ovog stanja jesu trauma koljena, poremećeni položaj patele, poremećena prehrana hrskavice i hormonalni poremećaji.
S obzirom na veličinu i lokalizaciju promjena hrskavice postoji niz podjela po različitim autorima a njačešće se koristi ona po Outerbridge-u. Sve te podjele ovisno o težini promjena hrskavice razlikuju 4 stupnja.
1. razmekšanje hrskavice
2. "raščihavanje" i sitne pukotine u hrskavici; >1.25 cm
promjene zahvaćaju medijalni-unutrašnji dio stražnje površinu patele
3. "raščihavanje" i sitne pukotine u hrskavici; > 1.25 cm
promjene zahvaćaju i lateralni-vanjski dio stražnje površine patele a razvijaju se i se na dijelu natkoljene kosti (poput "ogledala"blunk koji nazivamo trohleja. To je dio natkoljene kosti po kojoj kliže iver kod pregibanja i ispružanja koljena.
4. pukotine postanu velike tako da mjestimice ogole iver sve do površine kosti

Ono kao Vi možete pomoći svojem koljenu je da izbjegavate hod po neravnom, uz i niz stepenice, čučanje, klečanje, dugotrajno savijanje koljena (kod sjedenja ispružite noge ispred sebe, ne stavljajte ih ispod sebe). To su sve radnje i položaji u kojima je veliki tlak u prednjem dijelu zgloba i time veće opterećenje na hrskavicu patele. Također ako je potrebno korigirajte tjelesnu težinu i osnažite mišiće koljena u čemu vam može pomoći fizikalna terapija. Od rekreativnih aktivnosti dobo je voziti bicikl (postavite sjedalo visoko tako da pri okretanju pedala potpuno ispružite koljeno) i plivati.


mr.sc.dr. N. Laktašić-Žerjavić, fizijatar