Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


marina


Autor Poruka

Marina

31.01.2002. 12:18

Bolujem od sist.lupusa eritomathodesa,liječim se 10 godina, bez prestanka sam pod terapijom kortikosteroida.Uz sve nedaće lupusa-koža, mišići-bolovi,vez.tkivo-bolovi, kosti i zglobovi bolovi, glavobolje, reagiranja na stres itd: Zanima me, nakon denzitometrije postavljena dijagnoza, osteopatija lijevog kuka ( uz artritis od već ranije) i nalaz prema osteopatiji na kičmi.
Što to znači- osteopatija? Da li pomaže fizikalna bolnička terapija, koji lijekovi se preporučuju? Da li ima novosti u liječenju SLE- imam osjaćaj da više neću dugo moći trpjeti stalne bolove?Molim mišljenje i savjet.

Mome sinu koji je star 18 godina nakon sistematskog pregleda za vojnu službu u nalazu krvi u 2 ponovljena nalaza ustanovljen povišen bilirubin.(napominjem da se dosta pravilno hrani, ne pije gazirana pića ni alkohol) da bi UZV internista ustanovio da se radi o prirođenom poremaćaju, da li to ima veze s lupusom ili gihtom od kojeg boluje suprug.
Hvala unaprijed na odgovoru

mr.sc.dr. N. Laktašić-Žerjavić

10.03.2002. 19:25

Vjerojatno ste krivo protumačili dijagnozu i osteopatija sa nalaza denzitometrije znači osteopenija ili osteoporoza.
Osteoporoza je smanjena gustoča i čvrstoća kosti što povečava rizik od pojave prijeloma koji se najčešće događa na kralješnici i kuku. Osteopenija je blaži stupanj istog poremećaja.
Osteoporoza je česta posljedica dugotrajne terapije kortikosteroidima ali i same bolesti - lupusa te smanjene tjelesne ativnosti.
Danas se svim pacijentima koji uzimaju duže od 3-6mjeseci kortikosteroide preoporuča uvesti terapiju kalcijem i D vitaminom kako bi se sačuvala koštana gustoća. D vitamin je neophodan za apsorpciju kalcija iz crijeva i za njegovu ugradnju u kost, a kalcij daje čvrstoću kosti.
Dnevna doza kalcija je 1000 miligrama. Dnevna doza D vitamina je 400-800 IJ (2-4 kapi plivit D3) ili u vašem slučaju bolje Rocaltrol 0.25 do 0.50 ug Rocaltrola (aktivan oblik D vitamina). Neophodno je uz ovu terapiju pratiti kalcij i fosfor u krvi te klacij u mokraći.
Ovisno o nalazu denzitometrije može se uvesti i dodatan lijek koji će spriječiti dalnji gubitak kosti (npr. Fosamax) uz obavezno uzimanje kalcija i D vitamina. Prije uzimanja ovog lijeka potrebno je procijeniti funkciju bubrega (klirens kreatinina) koja u Vašoj bolesti može biti oštećena.
Savjetujem Vam da konzultirate liječnika koji vas Vodi vezano uz Lupus i da u dogovoru s njim započente odgovarajuće liječenje.
Od mjera kojima možete sami sebi pomoći je da konzumirate dosta mlijeka i mliječnih proizvoda, da se krećete, vježbate i ako pušite da to prestanete.

mr.sc.dr. N. Laktašić-Žerjavić, fizijatar