Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Koštani čvorovi


Autor Poruka

Đuro

13.02.2002. 08:16

Poštovani gdine doktore, molim Vas da mi odgovorite na slijedeće pitanje:
Moja supruga ima koštani čvor u obliku prstena na zglobu do nokta malog prsta lijeve ruke. Taj koštani prsten oko zgloba ju povremeno i boli. I na ostalim prstima lijeve ruke oko istih zglobova počinju se stvarati isti koštani čvorovi. I oni ju povremeno bole. Supruga ima 62 godine. Može li se ova bolest zglobova njenih prstiju izliječiti, ili zaustaviti njezino napredovanje? Ako ne može, postoji li lijek s kojim bi si bar mogla bar ublažiti bolove zglobova?

Mnogo Vam hvala na odgovoru!

mr sc dr Porin Perić

05.05.2002. 23:07

Poštovani gosp.Đuro!

Po svemu se radi o tzv.Heberdenovim čvorićima na prstima šaka, koji su nazvani prema autoru koji ih je prvi opisao, i koji predstavljaju jedan vid oštećenja hrskavice u području malih zglobova na šakama, slično kao što se hrskavica oštećuje i na drugim zglobovima poput koljena ili kuka. Tipično za ovaj vid osteoartitisa (ili artroze) šaka jest što se javlja u žena starijih od 50 godina, obično na svim prstima, i obično u ženskih članova neke obitelji. Dakle i nasljeđe, ima stanovitu ulogu u nastupu ove bolesti. Bolest sama po sebi nije opasna, samo je neugodna u fazi dok izbijaju čvorići i tada može biti bolna. Čvorići obično ne budu veći od zrna prosa, i pojavljuju se u nekoliko faza, kada izbijaju. Bolest se liječi samo u fazi izbijanja i to primjenom hladnih obloga ili leda na bolne zglobove, dok se može i u kroničnoj fazi pokušati s primjenom ultrazvuka na navedene zglobove. Nikakva druga terapija nije potrebna, jer bolest ne ostavlja znatne posljedice za sobom, osim što može predstavljati estetski defekt na rukama ljepšeg spola.

Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog