Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kralježnica


Autor Poruka

Ana

22.01.2002. 09:37

Imam jedan dosta neugodan problem i molila bih Vas ako mi možete pomoći.
Od malena sam povremeno odlazila na korektivnu gimnastiku zbog lošeg držanja. Dosta rano dijagnosticirana mi je i lagana skolioza kralježnice. U pubertetu i kasnije čak sam se naginjala malo u koso, a primijetila sam i izraženiju asimetriju dojki koja se s vremenom povećala. Mislim da je do većeg pogoršanja došlo nakon perioda odlaska kod kiropraktičara pri čemu se moje koso držanje ispravilo ali se asimetričnost dojki povećala. Sada imam 29 godina i zanima me da li je moguće asimetriju korigirati nekim ciljanim vježbama ili slično i da li postoji opasnost da se razlika poveća.
Hvala na odgovoru.

mr sc dr Porin Perić

26.01.2002. 22:36

Poštovana Ana!

¨Niste naveli da li se radilo o posturalnoj ili strukturalnoj skoliozi kralježnice. Posturalna je posljedica lošeg držanja i može se korigirati određenim vježbama i korektivnom gimnastikom. Strukturalna skolioza se u načelu ne može popraviti i korigirati vježbama, ali se može dovesti do smanjenja napetosti pripadajućih opterećenih mišića i općeg boljeg osjećanja nakon provednih fizikalnih procedura. Ne preporuča se kiropraktični tretman strukturalnih skolioza radi mogućnosti značajnijih nuspojava. Ako se radi o strukturalnoj skoliozi moguće je da tijekom godina nastupi pogoršanje skolioze, koje je raličito i individualno.

Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić.dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog