Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lom skocnog zgloba


Autor Poruka

Domagoj

07.09.2001. 00:10

Imao sam lom skocnog zgloba prije godinu i pol. Bio sam na hitnoj odmah operiran radi prestanka cirkulacije.Stopalo mi se okrenulo u desnu stranu za 100 stupnjeva.Drzao sam se svih uputa rehabilitacije , i sve je bilo super dok nisam izvadio zadnje sarafe , jer mi je osim zgloba pukla i fibula. Danas imam problema nakon trcaja tj. igranja nogometa na tvrdoj podlozi, jer nemam problema kada igram nista me ne smeta, nego kad stanem , kad se sve ohladi, onda malo sepam , a u zadnje vrijeme zna me zaboliti i kad hodam.
Imam osjecaj da sam prije dok sam imao sarafe bolje mogao micati nogu , nego danas, tj. manje me je smetalo.
Htio bi se tih problema rijesiti, ako treba proci cijelu jos jednu terapiju ili napraviti sto god treba jer sam "lud" za sportom.
Imam jos jedno pitanje , prije mjesec dana na kosarci sam istegnuo ligamente lijeve noge(isto kod skocnog zgloba), i sada me ta noga "smeta" , koliko treba da se ligamenti "vrate" u normalu.
Inace sada oba dvije noge bandaziram kada trcim.

HVALA NA ODGOVORIMA!!!
P.S. - hvala sto ste otvorili tu stranicu, zahvala lijecnickom osoblju s Merkura(dr. Sebecicu), i vama ...strana je stvarno super!!!
Ako je potrebno sve cu napisati na strucnom (lat.) jeziku.

Domagoj

10.09.2001. 22:01

Dodatak:
Dg: Fractura supramalleolaris fibulae dex.
Laesio syndesmosis tibio-fibularis dex.
Luxatio art. talocruralis dex.

Rtg snimka pokazuje supramaleolarni prijelom fibule sa jakom dislokacijom i skracenjem ulomaka, te lezijom tibio-fibularne sveze i luksacijom u talokrralnom zglobu.

dr Porin Perić

08.11.2001. 17:21

Poštovani Domagoj!

Budući se radilo o supramaleolarnoj frakturi s pomakom ulomaka i ozljedom ligamneta uz iščašenje, postoji mogućnost da i nakon obavljene operacije ( i u najboljim slučajevima) zaostane manji stupanj
nestabilnosti (instabiliteta)- što vam može raditi znatne probleme pri intenzivnijim fizičkim aktivnostima, kao što je bavljenje nekim sportom poput nogometa, košarke i slično. Budući ste Vi ipak dosta aktivni, igrate vidim i košarku i nogomet, rekao bih da taj problem ipak nije jako izražen kod Vas. Moguće ga je smanjiti na najmanju moguću mjeru pravilnim zagrijavanjem prije športske aktivnosti u trajanju od barem 10 minuta, koje bi trebalo uključiti i istezanje mišića i ligamneta oba gležnja,potom pravilnim bandažiranjem oba zgloba, te nakon završene aktivnosti ponovni istezanjem navedenih struktura, što Vi vjerojatno ne činite. Ne kažu badava Amerikanci- warm up- cool down (zagrij pa ohladi- i to barem 10-ak minuta obje radnje.


S poštovanjem, Porin Perić, dr.med
reumatolog