Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


osteomijelitis


Autor Poruka

viktorija

30.01.2002. 14:19

Mojoj kceri staroj 18 mjeseci vec treci put u cetiri mjeseca vraca se upalni proces na palcu desne ruke. Prvi put je dijagnoza bila panaricij, lijeceno kirurski i antibioticima, u brisu stafilokoki. Isto se ponavlja za tri mjeseca, s tim da je sad bris sterilan. Lijecenje kirurski i antibioticima. Isto se ponovilo i za 10-ak dana. Ovakvo lijecenje ocito ne donosi rezultate. Uputili su me da se ustanovi da li je mozda u pitanju osteomijelitis. Molim da mi se javi netko tko ima iskustva s tim (kakva je to bolest, lijecenje, tijek bolesti, lijecnici, eventualni uzrok, kako sprijeciti recidiv i sl.).

mr sc dr Porin Perić

27.03.2002. 20:33

Poštovana Viktorija!

Osteomijelitis predstavlja upalu kosti i praktički svaki mikroorganizam teorijski može izazvati osteomijelitis. Stafilokoki se spominju kao daleko najčešći uzročnik i oko 60% osteomijelitisa uzrokovano je tzv.zlatnim stafilokokom (Staphylococcus aureus). Na drugom mjestu je još jedan stafilokok kao uzročnik- Stafilokokus epidermidis. Kako mikroorganizam dospijeva u kost? Moguća su tri načina: hematogeno, dakle putem krvi u sklopu nekih drugih infekcija u organizmu, potom direktnim unošenjem uzročnika iz vanjskog svijeta, npr tijekom prijeloma i ozljeda mekih tkiva, te treći način tzv.kontinuiranim širenjem kakvo se događa u npr.nekih dijabetičara kada mikroortganizmi iz njihovih kriničnih kožnih promjena u području stopala (tzv.dijabetičko stopalo) se šire do kosti i izazivaju infekciju.
Budući se kod Vas već treći puta pojavljuje infekcija, moguće da negdje postoji u organizmu žarište iz kojega bakterije kontinuirano dolaze u područje palca i izazivlju osteomijelitis.
Budući je to područje kojim se uglavnom bave kirurzi-traumatolozi ili ortopedi- sugeriram pregled tih stručnjaka. Budući se radi o djetetu, ako živite u Zagrebu, preporučam konzultaciju ortopeda u Klinici za dječeje bolesti u Klaićevoj ulici.

Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog