Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


miogeloza


Autor Poruka

lili

09.04.2002. 09:02

Molim vas, da mi objasnite što je miogeloza, kako nastaje, i može li se utjecati da se smanji ili potpuno ukloni...pojavljuje mi se naleđnim mišićima,u vidu nakupina..neznam kako to rješiti...zahvalna

Mr.sc.dr. Porin Perić

09.07.2002. 19:36

Poštovana Lili!

Miogeloza predstavlja vertenasto zadebljanje u području mišića koje može nastati npr.pretjeranom uporabom ili kontrakcijom nekih mišića. Najčešće su miogeloze bolne i uzrokuju probleme kada su smještene u području mišića koji su smješteni površno iznad neke kosti, pa tada dolazi do pritiska i bolova, npr, u slučaju miogeloza u području sakruma (križne kosti), lopatice i slično. Radi se o ireverzibilnom promjenama koje nastaju kada mišić iz tekućeg stanja (sol stanja) prelazi u gel formu (otuda i riječ miogeloza), koje nije moguće vratiti u prvotno stanje ali se određenim fizikalnim procedurama mogu smanjiti tegobe i otkloniti bolnost- vrlo je korisna primjena ultrazvuka na takve mišiće i tada govorimo o gelotripsiji.
Korsina je primjena topline na takve mišiće.


Srdačan pozdarv, mr.sc.Porin Perić,dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog