Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Misljenje


Autor Poruka

Tena

19.09.2001. 02:21

Postovani!Vidjevsi da je i ovaj forum aktiviran zeljela bi jedno misljenje onako za moju dusu.Rodjena sam 1948 godine.1998 godina pocela mi je sa velikim umorom i temperaturom u popodnevnim satima 37,4 sta me doslovno bacalo u krevet.Obradom lijecnika opce prakse i obradom infektologa doslo se do zakljucka da se reumatoloski obradim.Krvni nalazi su u redu osim sedimentacije 56 uvijek je tako umjereno visoka i CRP 22,0.Radioloska obrada:1.Snimka LS kraljeznice pokazuje blazu ventropoziciju osovine uredno visokih trupova sa ocuvanom straznjo interkorporalnom crtom.Promjene i.vosteohondroze sa suzenjem i.v. prostora L3-L4,L4-L5 uz slabiji motilitet nivoa L4-L5.
2.Profilna snimka lumbalne kraljesnice pokazuje diskatrozu L5-S1 kao i ventropoziciju tezista koja moze biti uzrokom nesto sirih artikularnih prostora SIZ-ova.
3.Tipne i funkcionalne snimke cervikalne kraljeznice:dorzalna hipertroficna i.v.osteochondroza C5C6.Umjerena bilat.unkartroza C4C5.Funkcija svih dvs je uredna.Radi opisanih bolova koje sam imala ordiniran mi je sulfasalazin ali je nakon nekog vremena doslo do povecanja transaminaza.Nakon zadnje kontrole u veljaci dijagnoza glasi spondyloarthropathia non diff i.o. i ordiniran mi je indometacin retard koji dobro podnosim i nemam bolove koje sam imala.Molila bi Vase cijenjeno misljenje.Unaprijed zahvaljujem.

dr Porin Perić

08.11.2001. 17:58

Poštovana!

U svom zaista iscrpnom nalazu i mišljenju, niste naveli vaše glavne reumatološke tegobe koje Vas muče. Budući ste naveli dg: Spondylarthropathia non diff. koja u prijevodu na hrvatski jezik znači zasada još uvijek nediferenciranu (neodređenu) spondilartropatiju (bolest zglobova i kralježnice upalnog tipa), a u prilog tome govore i kontinuirano povišena sedimentacija i visoki CRP, započeto je mome mišljenju dobro liječenje s Sulfasalazinom, lijekom koji se dosada pokazao dobrim za takav vid bolesti. Ponekad se u tijeku liječenja dogodi, upravo ono što se dogodilo Vama- dolazi do porasta jetrenih vrijednosti, te se lijek mora prekinuti trajno ili privremeno. Indometacin je također jako dobar lijek za tu skupinu bolesti, očigledno je i po Vašem primjeru, jer se bolje osjećate nakon njegove primjene. U RTG nalazima ne razabirem da li postoji sakroileitis u tijeku Vaše bolesti, što upućuje na zahvaćenost kralježnice, niti navodite eventualne probleme s zglobovima, jutarnju zakočenost, noćne bolove ili slično.
Za eventualne dodatne informacije konzultacija s reumatologom.


Srdačan pozdrav, mr.sc.Porin Perić
fizijatar-reumatolog