Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molba


Autor Poruka

ivana

22.10.2001. 10:46

Poštovani doktore,
molim Vas da mi pomognete.Imam 29 godina i veliki problem.Već 10 meseci imam bolove iza plećke(desne),mada ne mogu da odredim tačno mesto,takođe imam bolove i desno od grudne kosti,nekada mi se čini da me boli i desna ruka.Bol nije nepodnošljiv,ali je stalan.Boli me bez obzira na pokrete.Zbog bola desno od grudne kosti svi lekari su se bazirali na torakalnu kičmu,mada mi je poslednja doktorka koja me je gledala rekla da su to simptomi cervikalnog sindroma.Na magnetnoj rezonanci uočena je hernijacija diska th 4,mada ja mislim da to nema veze sa mojim problemom.Išla sam i koristila sve moguće terapije,ali mi ništa nije pomoglo.Nisu mi pomogli antireumatski lekovi,ni masti,ni vezbe,ni ultrazvuk,ni elektroforeza,ni masaza,ni akupunktura,ni razni pojasevi,ni kosmodisk,ni bilo šta drugo.Rezultati krvne slike su dobri(radila sam ih u januaru i u maju).Doktorka reumatolog mi je preporučila nošenje kragne(meke) i neke antidepresive.
Najljubaznije Vas molim da mi odgovorite na par pitanja.
Pošto se ja najviše plašim neke opasne bolesti recite mi da je nešto opasno da li bi se do sada pokazalo, i da li treba da brinem.Snimala sam pluća,radila ultra zvuk abdomena,ultrazvuk dojki i sve je bilo u redu.Šta da radim,šta Vi predlazete.Zašto mi nikakva terapija nije pomogla,da li je to uobičajeno,da li je normalno što bol traje skoro godinu dana
Molim za što hitniji i opširniji odgovor.Unapred hvala! Ivana

mr.sc.Porin Perić

08.11.2001. 21:23

Štovana Ivana!

Na osnovu simptoma koje ste naveli, vrlo je mala vjerojatnost da se radi o nekoj ozbiljnoj bolesti , koja bi direktno mogla ugroziti Vaš život, budući su sve osnovne labopratorijske pretrage, UZV abdomena i dojki, RTG pluća i drugi pregledi bili uredni. Sami ste rekli da bolovi nisu nepodnošljivi. Nedostaju mi podaci o Vašem apetitu, stolici , mokrenju, gubitku tjelesne težine (nesvjesnom) te opis Vaših radioloških slika. Također mi nedostaje vrlo važan podatak- a taj se odnosi na prirodu Vašeg posla ili zanimanja, vrsta posla koji radite (sjedeći, stojeći i sl) te u kakvim mikroklimatskim uvjetima radite (vlaga, hladnoća i sl.).
Mislim da bi bilo korisno učiniti i kardiološku obradu- bez obzira što se radi o desnoj strani, ali definitivno mišljenje o Vašim tegobama i stanju moguće je reći tek nakon detaljnog kliničkog pregleda, u ovom slučaju fizijatra-reumatologa. Ukoliko imate informacije o navedenim stvarima koje nedostaju, slobodne se izvolite javiti.


Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić
spec.fizijatar-reumatolog