Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


osteomijelitis


Autor Poruka

Tanja

29.01.2002. 15:30

Moja kćer je dobila osteomijelitis na petnoj kosti, zbog čega je dobivala 2 i pol mjeseca antibiotike. Bolest je nastupila nakon preboljenih vodenih kozica. Da li su te dvije bolesti u izravnoj ili neizravnoj vezi te da li je moguće da se osteomijelitis ponovno vrati. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.Tanja

mr sc dr Porin Perić

03.03.2002. 14:40

Poštovana gđa.Tanja!

U sklopu varicele ili vodenih kozica kao jedna od komplikacija može se pojaviti sekundarni bakterijski infekt (gnojenje) koje se ipak najčešće javlja u kožnim lezijama. Uzročnici su onda obično stafilokoki ili streptokoki, Gnojenja su obično površna, ali ponekad se mogu razviti i pravi apscesi i flegmone u dubljim tkivima. Moguće je teoretski da je bio takav slučaj kod Vaše kćeri, osobito ako je na koži stopala bilo promjena u smislu vodenih kozica. Teorijski može doći i do bakterijske sepse u sklopu vodenih kozica i stvaranja bakterija u određenim kostima, kao što je u ovom slučaju petna kost.
Akutni osteomijelitis može naravno prijeći i u kronični oblik, ali s obzirom na dugotrajno liječenje antibioticima, nadam se da to u ovom slučaju neće biti tako.


Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog