Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


antiDNA


Autor Poruka

marina

05.02.2002. 09:34

Hvala na upozorenju, nadam se da je sada u redu.
Molim za odgovor: što znači povišena vrijednost antiDNA?
Koliko sam uspjela pronaći u medicinskoj literaturi - recimo da je za bolest SLE pojava koja se tolerira? Ili i to znači promjene na stanicama ali pitanje je u kom obliku? Da li one u svim slučajevima moraju biti maligni procesi ili se to odnosi samo na ostale bolesti?
Na koji način se može lijećiti, ako sam već 9 godina pod terapijom kortikosteroida i te vrijednosti su bile u granicama normale?
Što se desilo s organizmom? odnosno više me interesiraju posljedice povišenih vrijednosti antiDNA.
Hvala

mr.sc.dr. N. Laktašić-Žerjavić

10.03.2002. 17:45

Anti-DNA predstavljaju autoantitijela, tj. imunoglobuline koji su bolesno usmjereni prema vlastitom organizmu i stoga dovode do oštećenja tkiva, u ovom slučaju prema nuklearnom antigenu (antigenu u staničnoj jezgri), točnije prema deoksiribonukleinskoj kiselini - DNA. Razlikujemo dvije vrste protutijela na DNA; dsDNA (engl. double-stranded DNA ili protutijela na dvostruko zavijenu ili nativnu DNA) i ssDNA (engl. single-stranded DNA ili protutijela na jednostruko zavijenu DNA). Ova protutijela su pozitivna u sistemskim bolestima vezivnog tkiva u koje se ubraja i sistemski lupus eritematodes - SLE. U lupusu su u 80-90% bolenika pozitivna ova protutijela ali je visoko specifičan nalaz upravo anti-dsDNA za SLE. Nijihova pozitivnost je i jedan od kriterija za postavljanje dijagnoze SLE a visina titra ukazuje na aktivnost bolesti. Ova se protutijela mogu naći i u zdravih osoba ali su tada u malom titru tj. manja od 100.
Lupus je kronična upalna reumatska bolest, odnosno bolest je neizlječiva ali se adekvatnom terapijom može postići remisija bolesti tj. smiriti upalna aktivnost i ta "dobra faza" bolesti može trajati godinama. Liječi se kao što ste i sami naveli kortikosteroidima, u težim oblicima i lijekovima koje nazivamo citostatici a ovosno o indikaciji koriste se još nesteroidni antireumatici i antimalarici-resochin. Za dobar ishod bolest zahtijeva praćenje od strane liječnika reumatologa-imunologa i dobru suradnju pacijenta.

mr.sc.dr. N. Laktašić-Žerjavić, fizijatar